30.11.2022

Samen versterken we de zichtbaarheid van de maritieme sector onder jongeren

Misschien heb je het al gezien, maar de eerste aflevering van het SBS6 programma ‘de helden van nu’ heeft een maritiem tintje gekregen. In de seizoen opener van het programma vertelt het Loodswezen hoe het is om het beroep loods uit te oefenen in de Nederlandse zeehavens en wordt er door de vrienden van de Binnenvaart vertelt wat het werken in de Binnenvaart inhoudt.

Ook Nederland Maritiem Land heeft haar steentje bijgedragen aan het programma door in samenwerking met het O&O (Opleiding en Ontwikkelings) fonds Zeescheepvaart, KVNR, O&O fonds Waterbouw, Vereniging van Waterbouwers en het Nederlands Loodswezen het informatie blok in het programma te vullen met gave maritieme beelden om jongeren warm te maken zich meer te verdiepen in het leren en werken in de maritieme sector en de carrièremogelijkheden die de maritieme sector te bieden heeft. Dit informatie blokje komt terug in alle 6 de afleveringen van het programma en is hieronder te bekijken.

Onderwijsbeurzen – leren werken op en met water

Op de onderwijsbeurzen waar de maritieme sector voor het eerst dit jaar gezamenlijk een stand vult met Koninklijke Binnenvaart Nederland, KVNR, Nederlands Loodswezen, NMT, HISWA-RECRON, stichting sectorraad visserij, Vereniging van Waterbouwers, O&O fonds Waterbouw en alle onderwijsinstellingen die VMBO (Maritiem en Techniek) en maritieme MBO- en HBO-opleidingen aanbieden, kunnen jongeren ook kennis maken met de veelzijdigheid van de maritieme sector. Onder de vlag ‘leren werken op en met water’ worden jongeren geïnformeerd over de verschillende gave opleidingen en beroepen welke de maritieme sector te bieden heeft. Ondersteund met een brochure (te downloaden onder dit artikel) en een landingspagina op www.maritimebyholland.nl waar jongeren rustig alle informatie nog een keer kunnen doorlezen.  Recent heeft de onderwijsbeurs plaatsgevonden in de jaarbeurs Utrecht.

De laatste onderwijsbeurs voor dit jaar vindt plaats op 9 en 10 december in Rotterdam, Ahoy. Ook hier staan onze enthousiaste ‘maritiemers’ weer klaar om jongeren alles te vertellen over leren en werken in de maritieme sector!

Recent nieuws