Leren werken op en met water

Maritieme opleidingen

Leven en werken op en met water

Leven en werken op en met water; voor sommigen is dat het mooiste wat er is. En gelukkig zijn de mogelijkheden daartoe groot. Lekker lang weg van huis en iets van de wereld zien kan aan boord van een cruise-, bagger- of containerschip. Iets minder lang van huis kan ook, bijvoorbeeld aan boord van een binnenvaartschip of vissersschip. Anderen werken weer graag mee aan het ontwerpen, de bouw of het technisch onderhoud van schepen en (super) jachten.

Varen, vissen, eilanden of schepen bouwen. Het kan allemaal in onze sector! Op deze pagina schetsen we drie belevingswerelden, waarin je na je beroepsopleiding een mooie loopbaan kan vinden in de wereld van het maken, varen of recreatie.

Onze maritieme sector staat de komende jaren voor enorme uitdagingen om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen en afspraken die hierover in Europa maar ook wereldwijd worden gemaakt. Door de energietransitie en technische innovatie waaraan onze sector volop bijdraagt, blijven wij ook in de toekomst aantrekkelijk door de bouw van duurzame schepen en jachten, door het transport van goederen wereldwijd, maar ook naar ons achterland, duurzame visserij, veilig wonen en werken door dijkverhogingen en recreatieve voorzieningen.

In de hele sector is er behoefte aan goed opgeleide medewerkers. De beroepen zijn heel divers en worden gekenmerkt door technisch inzicht, zelfstandigheid en een grote verantwoordelijkheid. Na een aantal jaar gevaren te hebben, zijn er veel mogelijkheden om gedeeltelijk of geheel aan de wal te werken in adviserende, technische, coördinerende of leidinggevende functies. In veel gevallen doe je internationale ervaring op en is de wereld je speelveld. En daarbovenop verdien je een bovengemiddeld salaris!

Je kunt je carrière in de maritieme sector al starten in het voortgezet onderwijs en doorstromen van vmbo naar mbo naar hbo/wo. Dit biedt veel ontwikkelingskansen voor leerlingen/ studenten van allerlei opleidingsniveaus.

Kies voor een maritieme opleiding, een gouden toekomst op het water en aan de wal!
Maritieme opleidingen
De wereld van het maken

Het maken van schepen

Je bent een doener, maar ook een creatieve denker, die van techniek en van schepen houdt. Je wilt een opleiding waar je veel kanten mee op kunt. Je werkt bijvoorbeeld aan het ontwerp, de engineering, de bouw of het onderhoud van (super)jachten of schepen die gebruikt worden om windmolens op zee te bouwen.

Je vindt het gaaf om mee te werken aan innovatieve schepen met heel veel hi-tech aan boord, of je vindt het geweldig om onderdeel te zijn van een groot team dat een (super)jacht bouwt wat de hele wereld over vaart.

Je kunt ook een opleiding kiezen waarbij je in een voorbereidende functie werkt op een scheeps- of jachtwerf. Of je werkt op een engineerafdeling (tekenkamer) en tekent met behulp van 3D-programma’s het scheepsontwerp uit. Je tekent dan bijvoorbeeld de installaties van de machinekamer tot in detail, zodat de productieafdeling hiermee aan de slag kan. Het kan ook zijn dat je in een een
productie- of reparatie-afdeling van een werf de leidinggevende assisteert en zorgt dat alle materialen klaarliggen voor de bouw van het schip of het jacht.
Meer informatie over maakindustrie
Maritieme maakindustrie
De wereld van het varen

Binnenvaart

In de binnenvaart kan je doorgroeien van matroos naar stuurman of kapitein. Voor jou is er niets mooiers dan met een lading varen over de Europese rivieren. Je bestuurt een schip dat goederen en/of personen vervoert tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Als schipper bepaal je het beleid aan boord en voer je zelf ook taken uit. Je hebt een organiserende rol en stuurt collega’s aan.
Je werkt graag zelfstandig.

Je vindt het fijn dat je een baan hebt waarin veel van jouw professionaliteit wordt verwacht. Je vertrouwt op jouw kennis en jouw probleemoplossend vermogen. Je vindt het niet erg om een periode van huis te zijn, want tussendoor ben je ook weer een periode thuis. De vaarschema’s verschillen, afhankelijk van de sector waarin je werkt.
Meer informatie over de binnenvaart
Werken in de binnenvaart

Zeescheepvaart

Wil je internationaal werken aan boord van schepen, dan zijn er tal van mogelijkheden om als stuurman of werktuigkundige aan de slag te gaan. Dit kan in de zeescheepvaart, visserij, waterbouw of offshore. Je houdt niet van een 9 tot 5 baan maar gaat voor een avontuurlijke job. Je bent een allround manager aan boord van een groot schip en je werkt in een internationale en multiculturele omgeving. Je werkt samen in een klein team en hebt een grote verantwoordelijkheid.

De zeescheepvaart houdt zich bezig met het vervoer van lading of passagiers over zee. Je kan denken aan grote containerschepen, vrachtschepen, maar ook cruiseschepen of ferrydiensten.
Meer informatie over zeeschaapvaart

Visserij

De visserij bestaat uit grote trawlerschepen die wereldwijd zorgen voor de visvangst van verschillende soorten consumptievis. Op deze grote schepen wordt de vis direct verwerkt. Dichter bij huis vissen kotterschepen o.a. op het IJsselmeer en Noordzee en deze vis wordt iedere week vers aangeleverd bijeen visafslag en vindt zo zijn weg naar de consument.
Meer informatie over de visserij

Waterbouw

In de waterbouw wordt wereldwijd met hopper- en cutterschepen gewerkt aan nationale en internationale projecten. Hierbij moet je denken aan de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen en de aanleg van nieuw land in zee en kust- en oeverbescherming.

Er zijn in alle functies veel doorgroeimogelijkheden en mocht je besluiten na een aantal jaren varen een baan aan de wal te zoeken, dan zijn daar meer dan voldoende technische, coördinerende of leidinggevende functies. Ook kun je de opleiding tot registerloods gaan volgen en als loods aan de slag.
Meer informatie over waterbouw
Werken als waterbouwer
De wereld van recreatie

Nederland en water

Wij krijgen allemaal meer vrije tijd en willen ons graag in de natuur ontspannen. Nederland en water; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waterbouwers zijn van het grootste belang voor het leven in onze waterrijke wereld. Zij zorgen er mede voor dat wij hier, nu en in de toekomst, kunnen wonen, werken en recreëren.

Waterbouwers hebben leren leven met het water; leren bouwen met het water en dragen o.a. bij aan de ontwikkeling van natuur- en recreatiegebieden. Denk eens aan het toerisme dat is ontstaan in Zeeland door de aanleg van de Deltawerken. In het buitenland hebben de waterbouwers lang gewerkt aan de ontwikkeling van Palm Jumeirah, een kunstmatig eiland in de vorm van een palmboom, met bedrijven, hotels, villa's en recreatie-faciliteiten, en dat allemaal aan prachtige stranden. Maar wat te denken van de watersportrecreatie in Nederland en daarbuiten? Varen met (super)jachten wereldwijd of als watersportmedewerker in ons eigen waterrijke land. Of aan boord werken van cruiseschepen of ferrydiensten.

Wil jij ook meewerken aan de realisatie van mooie natuur- en recreatiegebieden waar ook ter wereld?
Of zie jij jezelf werken in Nederland in een mooie functie in de watersportrecreatie?

Altijd op of dichtbij het water.
Meer informatie watersportrecreatie
Hiswa - welkom op het water
Toekomstperspectief & ontwikkeling loopbaan

Oneindige mogelijkheden

Je start met een opleiding en wil misschien voordat je gaat werken nog wel een vervolgopleiding doen.
Of je gaat direct na je opleiding werken en wil na een paar jaar werken een vervolgopleiding doen.
Dat kan allemaal in onze maritieme sector.

Hieronder een paar voorbeelden van volgende stappen in jouw eigen ontwikkeling.
Klik hier voor praktijkverhalen