Voor ouders

De maritieme wereld is misschien nog nieuw voor jou en je kind. Daarom vertellen we graag wat er mogelijk is. En waarom deze sector zo maar eens de juiste kan zijn voor jouw kind.

De maritieme sector biedt een mooie toekomst met baanzekerheid en internationale mogelijkheden. Maar in deze sector kan je kind ook impact maken, aan de slag met innovatie en volop kansen pakken in de grote maritieme keten.
Wat is de maritieme sector?

Baanzekerheid in een brede sector

Er zijn een kwart miljoen mensen werkzaam in de maritieme sector, met een bijdrage van 3% aan het BBP (Bruto Binnenlands Product). Zonder de invoer van de producten in de Nederlandse havens ligt de rest van Nederland stil. Ander transport is minder duurzaam en daar gaat meer tijd overheen. Om onze winkels en bedrijven draaiend te houden, is het belangrijk om goed opgeleide mensen in de maritieme sector te hebben.

De maritieme sector is opgesplitst in twaalf deelsectoren die allemaal met elkaar in aanraking komen. Zo kan een zeeschip weinig zonder een haven en andersom. En heeft een binnenvaartschip weer het zeeschip nodig om producten te verladen. Om de hoge kwaliteit van Nederlandse schepen te behouden, zijn er ook kennisinstituten, werven en toeleveranciers nodig die maritieme technologie bedenken, testen en ontwerpen.

Tegenwoordig gaat dat ontwerpen met de mooiste apparatuur, denk aan VR, 3D-printen, kunstmatige intelligentie (AI) en robotisering. Met deze technieken worden op dit moment autonome en emissieloze schepen gemaakt.

Studiekeuze

Kiest je kind voor een mbo-, hbo- of wo-studie in één van de twaalf subsectoren, dan sluit dat niet uit dat hij of zij later naar een andere subsector kan doorstromen. Ze kiezen voor een loopbaan binnen de gehele sector (en ook daarbuiten is natuurlijk altijd plek voor technisch personeel). Er zijn enorme groei- en carrièrekansen – voor elk wat wils. Het is een brede, veelzijdige en interessante sector met diversiteit in werk. En ook ben je van goede arbeidsvoorwaarden verzekerd binnen een kleine (maar ook internationale) werkomgeving. De mensen zijn loyaal en blijven in de sector werken. De maritieme sector:

  • Is hands on: zelf aanpakken en oplossen, maar iedereen doet ertoe
  • Heeft tentakels in alles wat gebeurt in de wereld
  • Is nuchter; what you see is what you get
  • Biedt veel vrijheid en verantwoordelijkheid

Wat kun je bespreken met je kinderen?

De keuze van de studie ligt natuurlijk geheel bij je kind. Maar als hij of zij moeite heeft met het maken van een keuze, kun je samen kijken naar de interesses en wat daar het beste bij past. Verschillende scholen geven tips hoe je je kind het beste kan begeleiden bij de juiste keuze.
Tips van het STC

Heeft je kind nog vragen over de maritieme sector? Stuur dan een berichtje naar de maritieme jongerenambassadeurs. Zij helpen graag met inzicht geven in de maritieme sector. Je kunt ze volgen via Instagram of Facebook.
Stel je vraag aan een ambassadeur