10.10.2023

Maritieme sector op onderwijsbeurs Koningshof Veldhoven

Op vrijdag 29 september en zaterdag 30 september 2023 hebben we op de eerste onderwijsbeurs in Koningshof Veldhoven gestaan. Met op vrijdag 9.935 bezoekers en zaterdag 10.480 bezoekers, wat een totaal maakt van 20.415 bezoekers.

Dit jaar stond onze stand, op de beursvloer, naast de doorgang richting de hbo en wo stands. Hierdoor hebben we veel jongeren in de stand gehad die momenteel in het 3de of 4de jaar van de havo zitten of in het 4de of 5de jaar van het vwo. Uiteraard hebben we ook jongeren gehad die op het vmbo zitten. Veel van deze jongeren zag een toekomst in de techniek voor zich, op avontuur tijdens het varen of uiteindelijk doorgroeien naar het loodswezen. Door het aanbod aan diversiteit in de stand hebben we jongeren ook daadwerkelijk op weg kunnen helpen om hun weg te vinden in de maritieme wereld. We hebben ca. 360 interessante gesprekken gevoerd. Bij het uitdelen van 450 brochures en de jongeren hierin wegwijs maken was het leuk om te horen dat zij de brochure thuis nog rustig gaan bestuderen.

Ook dit jaar hebben we exemplaren uitgedeeld van het overzicht met de open dagen op alle maritieme scholen. Dit jaar hadden we 400 exemplaren meegenomen naar de beurs. We kunnen met trots meedelen dat alle exemplaren zijn uitgedeeld! Dit in tegenstelling tot vorig jaar, 200 exemplaren, is het een flinke groei en zijn we erg benieuwd of dit ook leidt tot meer bezoekers aan de open dagen.

De studenten van de maritieme scholen hebben de bezoekers actief benaderd en hun best gedaan om bij de bezoekers een zo duidelijk mogelijk beeld te creëren over hun ervaring tijdens het volgen van een maritieme opleiding. Met de studenten hebben we zitten brainstormen over meer invulling in de stand. Het is gewenst om een activiteit te organiseren en gebruik te maken van een eyecatcher.

Als toevoeging aan de stand hebben we in Veldhoven gebruik gemaakt van een tv-scherm. Op dit scherm hebben we video’s afgespeeld die de brancheverenigingen hebben aangeleverd. De video’s speelden continu in een loop af. Net als bij de banners met de landkaart en locaties van de maritieme scholen bleven veel bezoekers staan bij het scherm met de video’s. Als gevolg daarvan, hadden wij een ingang om een gesprek te starten. Voor de volgende beurzen hebben we een mini simulator met verschillende opties en een modelschip, naast de materialen die we standaard hebben.

De volgende onderwijsbeurzen zijn op:
- Vrijdag 24 en 25 november 2023 in Jaarbeurs te Utrecht.
- Vrijdag 8 en 9 december 2023 in AHOY te Rotterdam.

Recent nieuws