Marine

De Koninklijke Marine is het onderdeel van Defensie dat wereldwijd zorgt voor veiligheid op en vanuit zee. Wil jij hier een bijdrage aan leveren en ook nog wat van de wereld zien? Er zijn veel mogelijkheden bij de Marine!

Misschien denk je dat de Marine alleen maar uit schepen bestaat. Maar niets is minder waar. De Marine is een grote organisatie waar mannen en vrouwen werken in zeer verschillende beroepen, op uiteenlopende plekken. Zo kun je afhankelijk van je functie bijvoorbeeld aan boord van een fregat varen in het Caribisch gebied, trainen met het Korps Mariniers in Noorwegen of als automonteur sleutelen aan voertuigen op een Nederlandse kazerne.
Bekijk opleidingen van de Marine

Wat kun je doen bij de Marine?

Uiteraard kun je bij de Marine aan boord van een schip werken. Of het nu op een fregat is, op een mijnenjager of in een onderzeeboot; onze Nederlandse zeemacht is uitgebreid en staat internationaal op de kaart. Behalve schepen hebben we ook helikopters, die vanaf Den Helder vliegen voor bijvoorbeeld reddingsoperaties of meegaan aan boord van de schepen.

Een speciaal onderdeel van de Marine is het Korps Mariniers: een goed getrainde eenheid die opereert op de grens van water en land, onder extreme omstandigheden, overal ter wereld. Een pittig beroep, dat zware eisen stelt aan lichaam en geest.

En dan hebben we ook nog mensen die werken in zogenaamde walfuncties. Denk aan de bevoorrading en het onderhoud van schepen of het beheer van reserveonderdelen. Daarnaast beschikken we bij de Marine over een eigen brandweerkorps, hospitalen, kazernes en opleidingsinstituten.

Een ander bijzonder onderdeel is de Dienst Hydrografie. Die brengt onder andere de binnen- en kustwateren van Nederland en de Nederlandse Antillen in kaart, en speurt ook naar wrakken. Hiervoor hebben we twee hydrografische opnemingsvaartuigen tot onze beschikking.

Je ziet het: de Marine is een wereld op zich.
Alles over de Marine

Techneut bij de Marine

Met zo veel materieel tot zijn beschikking heeft de Koninklijke Marine ook knappe koppen nodig die al het materieel kan onderhouden. Ben jij geïnteresseerd in techniek en gaat je hart sneller kloppen van de gave schepen, onderzeeërs en ander materiaal van de Koninklijke Marine? Lees dan de verhalen van de jongens en meiden die al werkzaam bij de Koninklijke Marine en bekijk onderstaande video waarin een Officier Technische Dienst vertelt wat zijn beroep inhoudt!

Heb jij een grote passie voor techniek en ben jij benieuwd naar welke technische functies er zijn bij de Koninklijke Marine? Bekijk de video’s van de technici van de Koninklijke Marine en bekijk welke technische vacatures er zijn!
Informatie technische beroep Marine