Havens

Misschien heb je tijdens de lessen aardrijkskunde gehoord dat Nederland een grote delta is. Veel Europese rivieren stromen bij ons de zee in. Daarom zijn er in Nederland veel grote en belangrijke zeehavens, waar je allerlei beroepen uit kunt voeren.

Wist je dat er in Nederland elk jaar ruim 35.000 zeeschepen de zeehavens bezoeken om goederen te laden en lossen of passagiers van boord te laten gaan? Vaak worden de goederen in binnenvaartschepen of treinen overgeslagen om ze zo op de meest duurzame manier verder in Nederland of Europa te vervoeren. Dit zorgt voor minder file en een schonere lucht.

We hebben vijf grote havengebieden, namelijk:

  • Havengebied Rotterdam
  • Havengebied Amsterdam
  • Zeeland Seaports
  • Groningen Seaports
  • Den Helder
Ontdek banen en stages

Via de zee komen er heel veel producten, goederen, maar ook bijvoorbeeld cruiseschippassagiers in Nederland. Wil je meer weten over de schepen waarmee naar Nederland gevaren wordt? Kijk dan vooral even bij de sector Zeevaart.

Zie jij jezelf al een schip laden of lossen op een kraan? Of lijkt het je wat om het organisatorisch middelpunt van een wereldwijde goederenstroom te zijn? Veel internationale contacten op te doen en altijd in beweging te zijn?

Wil je meer weten over de opleidingen die je kunt doen? Klik dan hieronder.
Bekijk alle maritieme opleidingen

Havenberoepenwijzer

Wil je meer weten over welke beroepen er allemaal in de haven zijn en welke het beste bij jou past? Klik dan hier voor de havenberoepenwijzer. Deze beroepenwijzer geeft per opleidingsniveau aan welk beroep het beste bij jou past en welke opleiding daarbij hoort.