Varen, dat wil ik!

Wat is de maritieme sector

De maritieme sector is van groot belang voor de economie in Nederland! In de kustgebieden is leven en werken op en rond het water heel duidelijk aanwezig.

Op verschillende manieren hebben we hiermee te maken in ons dagelijks leven. Van werken in de haven en het varen op een van de vele schepen die we in ons land hebben, tot het reizen over de bruggen en tunnels in ons land. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het veilig kunnen wonen en recreëren zonder dat we natte voeten krijgen.

Meer weten over wat de maritieme sector inhoudt? Bekijk dan onderstaande video.
Varen, ja dat wil ik!
Ik ben een leerkracht - Varen in de klas

Leerlingen meer te weten laten komen over werken op en rond het water?

De maritieme wereld biedt veel verschillende opleidings- en carrieremogelijkheden. Een aantal organisaties willen gezamenlijk aan u de mogelijkheid bieden om uw leerlingen de spannende verhalen te vertellen over het leren en werken in de maritieme sector. Mensen uit de praktijk komen graag bij u op school om te vertellen over hun beroep en/of opleiding. Zie onderstaand een voorbeeld van een gastles welke NML heeft opgenomen voor verspreiding onder geinteresseerde basisscholen.

Welke soorten schepen varen er in de Nederlandse havens? Wat doen de mensen op deze schepen? Met foto's, filmpjes, praktische oefeningen en de mogelijkheid om allerlei vragen te stellen, brengen zij de maritieme wereld in woord en beeld naar de klas.
Neem contact met ons op!

Maritieme thema's structureel een plek geven in uw lessen?

Het is eenvoudiger dat u denkt en er zijn al scholen die dit hebben gedaan. Een krantenartikel over de haven gebruiken voor de taalles? Met de rekenles stil staan bij de overslag van zeeschepen naar de binnenvaart? Of topografie leren vanuit het perspectief van een schip? Met onze ervaring inspireren en adviseren wij basisscholen om de maritieme wereld structureel een plek te geven in de lespaketten welke aan de leerlingen worden aangeboden. Klinkt dit ook interessant voor uw school? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.
Neem contact met ons op!

Beschikbare online lespakketten

Varen, ja dat wil ik!
Ik zit op de basisschool - Morgen leren varen

Op school

Zit je in groep zeven of acht en zoek je een middelbare school die jouw ambitie om te gaan varen deelt? Met een vmbo uitstroomprofiel kun je bijvoorbeeld terecht bij het STC vmbo college waar je wordt voorbereid op het middelbaar maritiem vervolgonderwijs. Je kunt uiteraard ook voor een andere school kiezen, maar het is wel nodig dat je een profiel kiest met wiskunde en natuurkunde. Met een uitstroomprofiel Havo of Vwo kies je op de middelbare school voor wiskunde B en natuurkunde om naar het hoger maritiem onderwijs of de Marine te kunnen gaan.

Spreekbeurt

Ben jij zo enorm enthousiast en wil je jouw klasgenoten laten zien wat je allemaal weet over varen in de maritieme sector? Dan kun je natuurlijk ook een spreekbeurt houden! Wil je dat wij jou daarbij helpen? Neem dan contact met ons op door het invullen van onderstaand contactformulier.
Neem contact met ons op!
Varen, ja dat wil ik!
Ik zit op de basisschool - Morgen leren varen

Vrije tijd

Als je op de basisschool zit, dan lijkt varen misschien ver weg, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wist je dat je bij veel maritieme jeugdclubs ieder weekend kunt oefenen? Dat varieert van zeilen tot motorbootvaren in kleine vaartuigen en bij sommige jeugdclubs mag je zelfs met het grote schip varen. Onder begeleiding natuurlijk. En ieder jaar leer je meer. Bij Zeekadetkorps Rotterdam kun je al leren varen vanaf 8 jaar (video)! Met de Rotterdampas kun je een dag meedraaien, of neem een kijkje tijdens een van de opendagen.
Meer informatie over varen

Eerstvolgende evenementen

Kom naar de binnenvaartdagen in Zwijndrecht!

Zwijndrecht
13.09.2024
15.09.2024

In het kloppend hart van de binnenvaart vindt op 13, 14 en 15 september de derde editie plaats van de Binnenvaartdage...