< Terug naar het overzicht
Hogeschool van Amsterdam
HBO
Amsterdam

Werktuigbouwkunde

Een robotboot die plastic uit de Amsterdamse grachten vist. Een installatie die megajachten uit het water tilt. Zo maar twee voorbeelden uit de wereld van werktuigbouwkunde. In deze leerroute leer je hoe je innovatieve, technische oplossingen ontwerpt die processen en producten efficiënter en duurzamer maken.

Wat is werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is een technische studie, gericht op het bedenken en verbeteren van industriële producten en processen. Onze studenten Werktuigbouwkunde hebben bijvoorbeeld een steenpers ontworpen, waarmee het Afrikaanse land Mali bakstenen van leem kan maken. Ook werkten jouw voorgangers aan een fietsband die nooit lek gaat. En ontwierpen ze flexibele zonnecellen op de vangrails van de A10.

Aantal vakken binnen werktuigbouwkunde

Ontwerpen is een creatieve wereld, waarin je met verschillende mensen samenwerkt. Om die samenwerk-vaardigheden te ontwikkelen, heeft de HvA gekozen voor projectonderwijs. Je leert een gestructureerde aanpak aan, die jou later in heel veel technische beroepen van pas komt.

Productietechnieken en materiaalkunde
Je leert lassen, draaien en 3D-printen toepassen. Je ontdekt welke materialen voor welk ontwerp het meest geschikt zijn.

Mechanica, sterkteleer en wiskunde
Je leert hoe je constructies berekent en welke formules je gebruikt om computermodellen te bouwen.

Besturingstechniek
Je leert werken met verschillende technieken om een apparaat of een productielijn automatisch te besturen: pneumatiek (luchtdruk), elektrotechniek, elektromotoren, sensoren en programmeren.

Voor wie?

  • Je bent technisch en creatief
  • Je wilt weten hoe dingen werken
  • Je wilt producten en apparaten bedenken, vernieuwen of verbeteren

Na de opleiding

Een Master volgen of direct aan het werk in een van de vele bouwkundige beroepen: het kan allebei met jouw bachelor-diploma Engineering.

Wat staat er straks op jouw visitekaartje?
  • Ontwerper
  • Productmanager
  • Constructeur

Veel van onze afgestudeerde HvA-studenten werken bij ingenieursbureaus, machinebouwbedrijven en energiebedrijven.
Lees meer