Tijdens de opleiding leer je hoe je vis vangt en verwerkt. Het is belangrijk dat je weet waar je vis kunt vinden, daarom oefen je met radar- en visopsporingsapparatuur op een simulator. Je leert welke milieumaatregelen er zijn die de visstand op peil moeten houden en hoe je daarmee rekening houdt. Natuurlijk komen tijdens de opleiding ook het plegen van onderhoud, technisch bedrijfsbeheer, de bedrijfsvoering en het voorkomen en afhandelen van ongevallen en calamiteiten aan de orde.
De Nederlandse vissersvloot behoort tot de modernste ter wereld. Met kotters en trawlers wordt gevist op vissoorten voor menselijke consumptie. De visserij is afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen; de Nederlandse vissers gaan hier dan ook zorgvuldig mee om.
Als stuurman-scheepswerktuigkundige vissersschepen loop je wacht op de brug en controleer je of het schip de goede koers vaart en of er geen obstakels zijn. Ook geef je leiding aan de visvangst en help je bij het binnenhalen en verwerken van de vis. Bovendien zorg je er voor dat de vismaterialen, zoals de netten, goed onderhouden zijn en voer je onderhoudswerk uit in de machinekamer. Je weet welke milieumaatregelen er zijn die de visstand op peil moeten houden en hoe je daarmee rekening houdt. De visserij van vandaag de dag is een geavanceerde, hightech industrie. De schepen zijn voorzien van de allernieuwste apparatuur op het gebied van veiligheid, communicatie en navigatie.
Lees meer