< Terug naar het overzicht
Vonk
MBO
Den Helder
BOL

Schipper-machinist beperkt werkgebied | niveau 2

Als schipper-machinist beperkt werkgebied werk je op schepen tot 500 GT met een voortstuwingsvermogen tot 3000 kW. Deze schepen zijn zeewaardig en hebben een vaargebied tot 30 zeemijl uit de Nederlandse kust. Je houdt je aan boord van een schip bezig met navigatie, je loopt wacht en lost eenvoudige technische storingen op. Je werkt aan boord van bijvoorbeeld sleepboten, baggerboten, offshore, veerboten, loods/crew tenders en werkboten.

Bij het leven en werken aan boord horen onregelmatige diensten, die draai je samen met collega’s. Soms ben je iedere avond thuis en soms ben je langer aan boord. Jij bent zelfstandig maar kunt ook goed samenwerken. Je hebt gevoel voor techniek en bent graag op het water. Je bent sociaal en houdt van aanpakken.

Samen met de bemanning zorg je er voor dat het schip veilig op de plaats van bestemming komt!

Inhoud
Tijdens je opleiding krijg je technische en nautische vakken. Je leert alles over het beladen van een schip, navigeren, manoeuvreren, technische en elektrische systemen, veilig werken en communiceren. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Daarnaast volg je een aantal externe cursussen:

  • Basic Safety Training (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
  • MARCOM-B (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)
Lees meer