< Terug naar het overzicht
Nederlandse Loodsencorporatie
HBO
Hoek van Holland

Registerloods : Master in Maritime Piloting

Het Nederlands Loodswezen is een organisatie die bijdraagt aan het veilig en vlot afhandelen van het scheepvaartverkeer. Hun voornaamste taak is het jaarlijks loodsen van de meer dan 90.000 loodsplichtige zeeschepen van en naar de Nederlandse en Vlaamse zeehavens. Hiervoor zijn ze 24 uur per dag inzetbaar onder alle weersomstandigheden. Dit doen we met 450 loodsen vanuit vier regio’s te weten Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden. Ieder jaar zoekt het Loodswezen nieuwe kandidaten voor de opleiding tot registerloods.

De opleiding tot registerloods
Weet jij het vertrouwen te winnen van de bemanning? Kun jij met windkracht 7 dat schip voor de kant krijgen? Wij leiden jou op via de geaccrediteerde opleiding op hbo-masterniveau: Opleiding tot Registerloods: Master in Maritime Piloting (OTR:MMP). De opleiding kun je zien als een werken-leren traject: het is een intensieve, afwisselende en praktijkgerichte studie die als doel heeft om jou in 14 tot 15 maanden klaar te stomen voor het echte werk als loods. Uiteraard ontvang je tijdens deze periode een studievergoeding. En als je dan klaar bent met de opleiding weet je één ding zeker: je bent verzekerd van het mooiste beroep ter wereld!

Het beroep van Loods
Als loods vervul je een belangrijke maatschappelijke rol. Je bent de verbindende factor tussen het schip, de verkeersdienst en diverse maritieme partijen daaromheen. Weer of geen weer, zicht of geen zicht; jij loodst veilig alle schepen naar de kade en naar zee. Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Als het drijft, moet jij het door de haven kunnen loodsen. Hiervoor heb je niet alleen kennis over de manoeuvreer- en vaareigenschappen van al die typen schepen, maar beschik je ook over inlevingsvermogen: je hebt namelijk te maken met verschillende mensen en culturen met uiteenlopende nationaliteiten en kwaliteiten. Geen dag is hetzelfde, geen schip is hetzelfde, je komt nooit zonder verhaal thuis.

Als je aan de slag gaat als loods, dan kom je niet in dienst van het Loodswezen. Je wordt lid van de maatschap in de regio waar je gaat werken. Je bent dus zelfstandig ondernemer. Je inkomen wordt gevormd door het aandeel dat je hebt in de winst van de maatschap. De hoogte van het winstdeel is afhankelijk van het scheepsaanbod en varieert dan ook per jaar. Maandelijks ontvang je een voorschot op de winst. Resultaten uit het verleden zijn natuurlijk nooit een garantie voor de toekomst, maar loods is zo lang als het beroep bestaat een meer dan prima betaalde baan. Daarnaast bepaal je als lid van de maatschap samen met je collega’s de koers binnen de organisatie.
Ben jij er klaar voor?

Wie we zoeken
  • Beschik je over onderstaande diploma's?
  • Een bachelor (HBO) diploma
  • Het vaarbevoegdheidsbewijs eerste stuurman alle schepen
  • BRM/MRM certificaat
  • Marcom-A certificaat

Schrijf je dan nu in via het inschrijfformulier (https://werkenbijhetloodswezen.nl/loods-worden/loods-worden-inschrijving). Alle certificaten in je bezit maar nog geen bachelor diploma? Ze komen graag met jou in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Als je nu officier bij de Koninklijke Marine bent, kom je in aanmerking. Heb je zeewachtstandaard A en B met CCO of ben je navigatieofficier groot bovenwater en beschik je over Marcom-A? Meld je dan snel aan.

Heb jij een MBO zeevaartdiploma afgerond of bijna klaar? Wil je weten hoe je loods kunt worden? Zij komen graag met jou in contact om je hierover te adviseren.
Lees meer