< Terug naar het overzicht
Maritiem Instituut Willem Barentsz Terschelling
HBO
West-Terschelling

Ocean Technology

Je hebt beslist geen 9-tot-5-mentaliteit en vindt het leuk om steeds op een andere plek te werken. Je bent technisch ingesteld en vindt het praktisch toepassen van rekenuitkomsten die je hebt verkregen met een computer, interessant. Spreekt dit je aan? Dan is Ocean Technology (hydrografie) iets voor jou!

Havens aanleggen, vaargeulen baggeren, windmolens of olieplatformen bouwen op zee, of kabels aanleggen op de zeebodem. Deze projecten kunnen niet van start gaan zonder van tevoren onderzoek te doen naar de zeebodem. Deze moet natuurlijk wel geschikt zijn om iets op te bouwen. Het onderzoek naar die bodem wordt verricht door hydrografen. Zij voeren bijvoorbeeld dieptemetingen op zee uit en brengen de structuur van de zeebodem en de beweging van het water in kaart. Als hydrograaf krijg je uiteenlopende opdrachten. Je bereidt projecten voor, installeert de apparatuur aan boord van het meetvaartuig, voert metingen uit en je analyseert en verwerkt de gegevens tot kaarten en rapportages.

Je werk is van groot belang voor baggeraars, overheden en offshorebedrijven, omdat dit bepaalt of zij hun werk uit kunnen voeren. Daarnaast draagt de hydrograaf ook steeds vaker bij aan een duurzame en veilige wereld door de installatie van windmolens of het opsporen van plastics en explosieven.
Lees meer