< Terug naar het overzicht
Scheepvaart en Transport College
MBO
Rotterdam

Engineer maritieme techniek

Als engineer maritieme techniek (voorheen scheeps- en jachtbouwkundige) werk je op een werf in de scheeps- of jachtbouw. Je werkt mee aan de bouw of reparatie van het schip en bent vooral te vinden in de tekenkamer of op de werkvloer. De bouw of reparatie van een schip doorloopt verschillende fasen en als engineer maritieme techniek ben je bij al deze fasen betrokken. Jij stuurt operationele werkzaamheden aan of werkt mee aan de uitvoering ervan. Je assisteert bij de (project)organisatie van de (nieuw)bouw en/of reparatie van een schip, van het begin tot het einde van een project.

De diverse werven hebben hun productieproces op eigen wijze georganiseerd. Dat betekent dat de taken en verantwoordelijkheden heel verschillend zijn. Zo zal je bij de wat kleinere werven en bij een jachtbouwbedrijf een bredere verantwoordelijkheid hebben. Bij de grotere werven heb je een meer specialistische of ondersteunende functie. Met dit diploma heb je in ieder geval de kennis in huis om aan de slag te gaan in een technisch-commerciƫle functie bij een scheepsnieuwbouwbedrijf, een scheepsreparatiebedrijf of een jachtbouwbedrijf.


Niveau

De opleiding wordt gegeven op MBO-niveau 4. De opleiding wordt aangeboden als beroepsopleidende leerweg (BOL). Tijdens de opleiding ga je regelmatig op stage in verschillende bedrijven. Als engineer maritieme techniek op niveau 4 werk je als zelfstandig vakman, leidinggevende of als ondernemer in je eigen bedrijf. Er zijn goede doorstroommogelijkheden naar het HBO met vrijstellingen, bijvoorbeeld HBO Maritieme Techniek.

Bestemd voor

(Toekomstige) medewerkers van bedrijven in de jachtbouw

Inhoud

  • Basis jacht- en scheepsbouwkunde
  • Ontwerpen
  • Bouwen
  • Leidinggeven aan medewerkers

Toelatingseisen

minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg;
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma;
mbo-niveau 2 of mbo-niveau 3 diploma;
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4 met Natuur- of Wiskunde
Lees meer