< Terug naar het overzicht
Vonk
MBO
Den Helder
BOL

Marine Technicus | niveau 4

Heb jij interesse in een opleiding in Techniek en de Maritieme sector? Wil je na je studie direct werken bij de Koninklijke Marine? Dan is het nieuwe opleidingstraject Marine Technicus iets voor jou!

Deze vier jaar durende MBO 4 opleiding combineert de opleiding Maritiem Officier alle schepen met een militaire theoretische /praktische opleiding bij de Koninklijke Marine. Hierdoor ben je na 4 jaar gelijk klaar om te kunnen starten als technicus bij de Koninklijke Marine. Met eventueel de mogelijkheid om internationaal te gaan werken!

Inhoud
Tijdens de eerste twee jaar van je opleiding (basisdeel) krijg je zowel technische als nautische vakken. Je leert alles over technische en elektrische systemen, veilig werken en communiceren, maar ook het beladen van een schip, navigeren en manoeuvreren. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Je bezoekt regelmatig de Koninklijke Marine in Den Helder, hier maak je alvast kennis en ervaar je de werkzaamheden die je als toekomstig Marine Technicus kan gaan uitvoeren!

Na het succesvol afronden van dit basisdeel, ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het derde en vierde jaar van je opleiding en krijg je onder andere les in: algemene militaire vaardigheden, werktuigkunde en werkbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en instrumentatie, elektronica, digital en datacommunicatie en energietechnologie.

Je kunt er ook voor kiezen om na de 2 jaar op school de 180 dagen beroeps praktijk vorming (bpv) bij de Marine uitvoeren. Na bpv en keuzedelen goedkeuring ontvang je het diploma Schipper Machinist Beperkt Werkgebied (SMBW) van de zeevaartschool waarna het vervolg van de Marine Technicus opleiding volledig bij de Marine plaatsvindt.

Of je kiest er voor om de bbpv-periode uit te voeren op een koopvaardijschip dan wel op een Marineschip en vervolg je de 4-jarige bol-opleiding Maritieme Officier Alle Schepen, uitstroom richting technisch op de zeevaartschool. Daarna stap je over naar de Marine waarbij je dan nog een verkorte opleiding Marine Technicus gaat volgen.

Het is mogelijk om daarnaast je vaarbevoegdheid te halen.

Daarnaast volg je tijdens het basisdeel een aantal externe cursussen:

  • Basic Safety Training (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
  • MARCOM-A (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)
Meer informatie