< Terug naar het overzicht
Koninklijke Marine
MBO
Den Helder

Marine Technicus

Heb jij interesse in een opleiding in de maritieme sector? En wil je na je studie voor de Koninklijke Marine gaan werken? Dan is het nieuwe opleidingstraject MBO Marine Technicus iets voor jou!

Deze nieuwe vier jaar durende opleiding combineert de opleiding Maritiem Officier aan de zeevaartschool (2 jaar) met een militaire theoretisch/ praktische opleiding bij de Koninklijke Marine (2 jaar).

Unieke combinatie tussen de opleiding Maritiem Officier en een militaire opleiding

De eerste twee jaar begin je met een opleiding aan een van de deelnemende zeevaartscholen in Nederland. Je leert dan de basis, bestaande uit zowel technische als nautische en algemene vakken. Mocht je na de eerste 2 jaar toch de keus willen maken om te gaan werken op een koopvaardijschip in plaats van bij de Koninklijke Marine dan is dat altijd mogelijk.

Heb je de eerste twee jaar met succes afgerond? En wil je later werken bij Defensie? Dan ga je verder met het militaire deel van de opleiding aan Koninklijke Marine Technische Opleiding (KMTO) in Den Helder. Met deze verdiepende slag in de technische vakken behaal je je MBO 4 diploma en word jij voorbereid om te gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen of op de Marinewerf in Den Helder.

Behaal zowel je MBO 4 diploma als een vaarbevoegdheidsbewijs voor kleine schepen!

Doordat deze nieuwe opleiding een civiele opleiding met een militaire opleiding combineert, is het mogelijk om zowel je MBO 4 diploma te behalen als een vaarbevoegdheidsbewijs voor kleine schepen. Hiermee houd je de optie open om later altijd nog een goede baan in de maritieme sector te kunnen vinden, mocht je willen stoppen bij de Marine. Voor het behalen van je vaarbevoegdheidsbewijs raden we je aan om na de eerste 2 jaar 180 dagen stage te lopen op een schip. Daarna kun je instromen op de KMTO.

Direct een salaris?

In het tweede deel van de opleiding, bij de Koninklijke Marine, krijg je een salaris uitbetaald. Weet jij nu al zeker dat je bij de Koninklijke Marine wilt werken? Dan kun je al voor je aan de opleiding begint een contract tekenen bij de Marine. Je krijgt dan al vanaf het begin van je opleiding een studiedeal om je zo te ondersteunen in je studiekosten. Uiteraard ben je dan wel verplicht om het tweede deel van de opleiding bij de Koninklijke Marine te volgen.
Meer informatie