Een betaalde vakantie? Niet helemaal, want er moet ook hard gewerkt worden. Maar het komt wel in de buurt. Wie hbo Maritiem Officier afrondt, gaat de hele wereld over.
De zeevaartopleiding in Rotterdam: langsvarende schepen tijdens de les
Stel, je zit in de klas. Je draait je hoofd naar rechts en ziet een cruiseschip voorbij varen, op weg naar de Wilhelminapier. Iets verderop vaart de drijvende bok Matador 3 door de Erasmusbrug, gevolgd door een groot containerschip. Je docent legt de les stil en motiveert iedereen om naar buiten te kijken. Als de schepen voorbij zijn, begint hij te vertellen. Over hoe het is om met een kolos van een cruiseschip aan te meren. En over hoe het is om te werken in de machinekamer van een groot zeeschip, waar je met een paar man verantwoordelijk bent voor de voorzieningen van een volledig dorp.
Maritiem officier; een verantwoordelijke baan
De docenten van de Maritiem Officier opleiding kunnen het weten. Ze hebben allemaal gevaren en hebben een grenzeloze passie voor alles wat met schepen en varen te maken heeft. Heb jij die passie niet? Dan kun je nu stoppen met lezen. Want die passie is absoluut nodig als je kiest voor een studie aan de zeevaartschool in Rotterdam. Je hebt zeebenen, bent avontuurlijk en op zoek naar vrijheid. Want ja: je bent soms weken van huis, terwijl je een oceaan oversteekt.
Aan de andere kant kies je als maritiem officier voor een leven vol structuur, samenwerking en grote verantwoordelijkheid.
Samen met de andere bemanningsleden moet je jullie schip door drukke vaargebieden loodsen. Ook zorg je ervoor dat er veilig geladen en gelost worden, of dat er altijd stroom en water aanwezig is.