< Terug naar het overzicht
TU Delft
WO
Delft

Maritieme Techniek

Binnenvaartschepen, mammoettankers, containerschepen vol goederen en grondstoffen gaan de hele wereld over, van China naar Afrika, van Zuid-Amerika naar India, over de rivieren in Europa. Scheepvaart is onmisbaar, net als goed opgeleide maritiem ingenieurs. Nederland staat wereldwijd aan de maritieme top.

Met een uitstekende plaats op de internationale ranglijst van scheepswerven, met opdrachten voor zeer hoogwaardige tankers, marineschepen en luxe motor- en zeiljachten. Grote en gerenommeerde bergingsbedrijven zijn in Nederlandse handen. En meer dan de helft van de baggerschepen wordt in Nederland ontworpen en gebouwd.

Natuurlijk heeft Maritieme Techniek alles met scheepsbouw te maken. Een groot schip is bijna een klein dorp en je leert een schip ontwerpen met alle voorzieningen die nodig zijn. Maar een maritiem ingenieur heeft veel meer in de vingers. Boorplatforms, rederijen, vaarroutes, verzekeringen, olie- en gastransport, offshoreinstallaties, pijp- en kabelleggers en zwaar transport: het is allemaal Maritieme Techniek.

De opleiding

In Delft ontmoet je die praktijk: docenten ‘uit het veld’ komen je vertellen over de nieuwste ontwikkelingen en geregeld zijn deskundigen uit het bedrijfsleven te gast. En omdat we een kleine opleiding zijn, ken je de meeste medestudenten en heb je goed contact met docenten. Bovendien is Maritieme Techniek aan de TU Delft uniek in Nederland, het is de enige maritieme opleiding op academisch niveau. Ontwerpen, bouwen, construeren, onderzoeken, daar is deze opleiding sterk in. Innovatief – zo ontwikkelden we kort geleden een nieuwe boegvorm die schepen een stabielere zeegang geeft. En met aandacht voor veiligheid en milieu. Is het bijvoorbeeld verantwoord om olie en gas met mammoettankers te vervoeren? Is het beter om passagiers te vervoeren met zeer snelle schepen in plaats van vliegtuigen? Wat is de ideale materiaalzuinige scheepsconstructie? Allemaal vragen waar Delftse maritiemers een antwoord op zoeken.

Wat moet je als student Maritieme Techniek in huis hebben?

Warmlopen voor schepen en scheepvaart, dat staat buiten kijf als je voor deze opleiding kiest. Nieuwsgierig, onderzoekend en je hebt zin om samen met anderen slimme oplossingen te bedenken voor allerlei scheepszaken. Ruimtelijk en technisch inzicht en een dosis creativiteit komen ook goed van pas. En je schrikt niet terug van wiskunde en natuurkunde. Kortom, een pittige, brede en concrete studie voor mensen die niet de hele dag achter hun bureau willen zitten.
Lees meer

Studiekeuze & voorlichting

Studiekeuze & voorlichting