04.07.2022

Wereldhavendagen maakt programma 2022 bekend

De Wereldhavendagen heeft vandaag een groot deel van de programmering bekendgemaakt voor de 45e editie op 2, 3 en 4 september 2022. Het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland viert dit jaar een jubileumeditie. Jong en oud maken kennis met de bedrijven en mensen die de Rotterdamse haven een veilige, slimme, duurzame en leefbare plek maken, waar voor iedereen een baan is en waar hard gewerkt wordt aan de toekomst.

De Wereldhavendagen viert dit jaar een jubileum in drievoud: niet alleen is het de 45e editie van het evenement zelf, ook het Havenbedrijf Rotterdam bestaat negentig jaar en de Nieuwe Waterweg viert zijn 150e verjaardag. Daarom is de Wereldhavendagen 2022 hét moment om de balans op te maken voor de Rotterdamse haven. Wat hebben we bereikt, hoe staan we ervoor en waar moeten we naartoe?

Een bijzondere plek anno 2022

'Bij de programmering van de Wereldhavendagen ontdekken bezoekers waarom de haven anno 2022 zo’n bijzondere plek is,' zegt Sabine Bruijnincx, directeur van Stichting Wereldhavendagen. 'Fantastische professionals zorgen hier dagelijks met behulp van slimme technologie voor steeds schonere, efficiëntere en veiligere doorvoer van goederen en grondstoffen. Talloze innovatieve bedrijven werken aan de duurzame oplossingen van de toekomst. Tegelijk zijn er grote uitdagingen, zoals de noodzakelijke CO2-reductie en de duizenden open vacatures, die met de energietransitie en digitalisering van de haven gepaard gaan. Dat willen we ook laten zien.'Ondertussen staat de Wereldhavendagen zelf ook niet stil. Zo geeft de organisatie het goede voorbeeld met het ondertekenen van de Duurzame Deal van de gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals. Hiermee committeren elf evenementorganisatoren zich aan verregaande verduurzaming.

De haven ontdekken

Op het programma van de Wereldhavendagen 2022 staan talloze activiteiten waarbij jong en oud kunnen ontdekken wat er zich anno 2022 in de haven afspeelt. Aan de kades rond de Erasmusbrug zijn indrukwekkende schepen te bezoeken, zoals die van baggeraar Van Oord. De Koninklijke Marine is traditiegetrouw te vinden op de Parkkade, met onder andere het mariniersdorp en  amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam. Ook geven de paratroopers diverse spectaculaire demonstraties en tonen de commando’s hun skills.Met het excursieprogramma kunnen bezoekers traditieg weer een kijkje achter de schermen nemen bij diverse havenbedrijven. Op het water geniet je van verschillende vaartochten. Daarnaast zijn er diverse nieuwe excursies, zoals een bezoek aan de bijna afgebouwde Blankenburgverbinding. Inside Rotterdam, Rotterdam Tours en BoTu bieden opties als je liever wandelend of fietsend de groene kant van de haven ontdekt.Uiteraard ontbreekt dit jaar ook de avondshow niet, met optredens van diverse artiesten, botenshows, special effects en uiteraard het traditionele vuurwerk.

Vrijdag jongerendag

Net als voorgaande jaren is er weer veel programmering gericht op jongere bezoekers, zoals het jongerenprogramma op vrijdag 2 september. Voor basis- en voorgezet onderwijs zijn er diverse activiteiten, zoals speurtocht Havenspeurneuzen, het Plastic Vissen en programma bij diverse musea. Voor studenten keert carrièrebeurs MATCH terug in LantarenVenster, met een banenmarkt, diverse workshops en ‘collegetours’. Ook krijgt in de Schiecentrale de spectaculaire Real Life Game een vervolg, waarbij teams binnen de tijd zich een ontsnapping uit deze enorm grote escaperoom moeten puzzelen.Bijna het hele programma van de Wereldhavendagen is gratis te bezoeken. Uitzonderingen zijn de excursies en de Real Life Game, waarvoor vanaf half augustus tickets aangeschaft kunnen worden. Het is wel al mogelijk om op de website van de Wereldhavendagen tickets te bestellen voor de dagcruise van P&O ferries. Ook voor een aantal onderdelen van het jongerenprogramma is vooraf aanmelden noodzakelijk.
Bekijk het volledige programma

Recent nieuws