24.08.2023

Verrassende AI stage bij Shipbuilder: “Gaaf dat ik direct met Open AI tools aan de slag kan''

Als Rohán (20) op zoek gaat naar een stageplaats voor zijn opleiding IT zoekt hij niet direct in Oudenbosch. Ook denkt hij niet direct aan een AI stage. Nadat hij op een stagesite een vacature vindt om mee te lopen in het software development team van Shipbuilder dat gevestigd is in dit mooie dorp, is hij direct enthousiast. Rohán: “Het eerste gesprek met de eigenaar van Shipbuilder, Geert Schouten, was gelijk heel goed en interessant. Er was direct een klik. Een tweede gesprek met het development team was ook super. Na 5 maanden stage kijk ik tevreden terug op alles wat ik geleerd heb. Ik heb zelfs een 8,2 voor mijn portfolio gekregen, mede dankzij de goede begeleiding.” Hoe is het eigenlijk om bij Shipbuilder stage te lopen? Rohán neemt je in dit artikel mee door zijn ervaring.

Direct een uitdagende klus
Stage lopen betekent toch koffie halen en ’s middags de boodschappen doen? Niet bij Shipbuilder! Stage lopen bij het maritieme softwarebedrijf houdt in dat je direct aan de slag gaat met uitdagende opdrachten. Rohán: “Ik ben begonnen als user tester. Ik checkte de software op mogelijke fouten en zocht naar verbeterpunten. Daarna mocht ik gaan meedraaien in de configuratie van de software, dus coderen. Daar heb ik veel van geleerd. Voor mijn stageopdracht moest ik een portfolio maken met een overzicht van mijn werkzaamheden. Een goed verslag van je werkzaamheden is juist ook heel belangrijk voor het team, zodat iedereen kan zien waar je als developer mee bezig bent. Ik kon dus mijn opdracht direct ook in de praktijk ervaren.

AI stage: Direct aan de slag met Open AI
Rohán studeert ICT aan HZ University of Applied Sciences.
Zijn stageopdracht is: maak een overzichtelijke interface om grotere sets data te analyseren. Daarvoor maakte hij twee prototypen: “Voor het eerste prototype maakte ik gebruik van een pivot table. Dat is een vrij standaard benadering van het inzichtelijk maken van grote sets data. Toen vroeg Geert me of ik al eens aan artificial intelligence (AI) had gedacht. Nou, eigenlijk niet. Dus na wat onderzoek kwam ik erachter dat Open AI allerlei codes aanbiedt om te implementeren in de eigen software-omgeving. Ik was al snel in staat om met AI eenvoudig data uit Pdf-bestanden om te zetten in overzichtelijke dashboards. Eigenlijk deed ik een AI stage. Ik vond het idee van AI zo gaaf, dat ik er ook mee aan de slag ben gegaan met mijn eigen game.”

Gaming & AI, echt een gave combi!
Rohán is een echte gamer. Hij codeert ze ook gewoon zelf. Zijn game SOLES draait om het strategisch vermijden van allerlei monsters. Het unieke aan de game is enerzijds de gave graphics. Anderzijds zijn de verrassende omgevingen, zoals mooie bossen, afleidingen om de spelers op het verkeerde been te zetten. Rohán: “Toen ik AI ontdekte tijdens mijn stage, bleek het een geweldige sparringpartner te zijn.”

Goede begeleiding: Werkwijze en denkwijze verbeterd Als je aan Rohán vraagt wat hij heeft ontwikkeld bij Shipbuilder, heeft hij direct een antwoord paraat: “Ik ben snel geneigd om te denken in oplossingen. Dan kun je stranden in allerlei nieuwe uitdagingen. Tijdens mijn begeleiding heb ik geleerd om eerst het probleem goed te snappen, voordat ik in de oplossing duik. Ik heb geleerd kritisch te kijken naar mijn eigen werk en de beslissingen die ik neem. Ook is communicatie heel belangrijk, zodat iedereen weet waar je mee bezig bent. Zo maak je een team absoluut beter.“

Super ICT stagiair & AI stagiair
Yves de Vos is Head of development bij Shipbuilder en heeft Rohán begeleid tijdens zijn stage. Yves: “Allereerst vind ik het belangrijk dat we met elkaar lachen. Fouten maken mag ook. Rohán is een super stagiair binnen het team. Ik heb hem ook iedere keer laten zien dat je als developer niet alles kunt weten. Voor iedere opdracht zijn er wel tools beschikbaar om je werk leuker en beter te maken. Rohán heeft zich daarin sterk ontwikkeld. We gaan hem zeker missen.”

Zoek jij een AI stage of wil jij als ICT student stage lopen bij Shipbuilder?
Ben je op zoek naar een ICT stage of AI stage? Shipbuilder nodigt jou uit om stage te lopen binnen het development team. Je krijgt uitdagende opdrachten binnen een ervaren team, waarin je de ruimte krijgt om je te ontwikkelen. Natuurlijk wordt er ook veel gelachen. Shipbuilder hoort graag van je.

www.shipbuilder.nl

Recent nieuws