29.03.2022

Van luchtvaart naar zeilvaart; oud-leerling Deltion nu Sea Ranger

In deze blog vertelt oud-leerling aan het Deltion College, Juliëtte van Overbeek, over haar avontuurlijke carrière die begint in de luchtvaart en via een omweg langs Nieuw-Zeeland nu verder gaat in de zeilvaart. ‘Ik werd geïnspireerd door natuurbehoud en wilde gaan werken op het water in plaats van in de lucht.’

Toen ik de opleiding International Aviation Services ging volgen, was dat vooral omdat ik de wereld wilde zien, verschillende culturen wilde ervaren en het werken in een relatief klein team prettig vindt. Het idee van avontuur en ‘elke dag is anders’ leek mij prachtig.

Na de opleiding afgerond te hebben en een tijdje werkzaam te zijn in hospitality, maakte ik tijdens een reis door Nieuw-Zeeland en zeiltocht van Nieuw-Zeeland naar Fiji. Het was magisch. Zoveel natuur om je heen, zo in de wilde zee. Ik werd geïnspireerd door natuurbehoud en wilde gaan werken op het water in plaats van in de lucht.

Toen ik terugreisde naar Nederland kwam ik terecht in de eerste lockdown. Ik wist niet precies waar ik moest beginnen. Bestaat er wel een baan waarin ik mijn twee nieuwe interesses voor de zee en de natuur zou kunnen combineren? Het was puur toeval dat ik las over een nieuw bedrijf: de Sea Ranger Service.

Sea Rangers zijn een soort boswachters op zee en doen allerlei werkzaamheden die te maken hebben met het behoud van de Noordzee. Sea Rangers werken full-time op zee, in opdracht van andere bedrijven, en wat vooral heel speciaal is: ze werken met zeilschepen om allerlei onderzoeks- en beheerstaken uit te voeren. Het klonk als een droombaan.

Maar Sea Ranger worden bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Je meld je eerst aan voor het Sea Ranger Bootcamp: een intens trainingskamp. Gedurende acht dagen word je gedrild door ex-mariniers en werk je in een team aan verschillende opdrachten. Je wordt nauw geobserveerd en begeleid. Ik ben heb me opgegeven om de uitdaging aan te gaan en mocht in 2020 meedoen. Op een afgelegen terrein hebben we een zware selectie doorstaan. Het bootcamp gaf me de kans voor zelfreflectie en ik heb veel geleerd over mezelf, vooral over beter samenwerken, heldere communicatie en waar mijn grenzen liggen. Daarna zijn we nog drie dagen gaan zeilen op zee. Vooral het leven aan boord ervaren en kijken of ik zeeziek zou worden was even spannend maar ging hartstikke goed. Ik had de juiste keuze gemaakt!

Maar het was nog maar de vraag of ik geselecteerd zou worden. Na een oorverdovende stilte voor een paar dagen werd ik ineens gebeld. Ik was een van de gelukkige die geselecteerd waren! Inmiddels werk ik al ruim een jaar als Sea Ranger en mag ik nog een extra jaar blijven als Senior Sea Ranger, omdat ik inmiddels ook mijn commerciële vaarbevoegdheid heb gehaald.

Het hele idee van de Sea Ranger Service is om jonge mensen binnen een jaar een basisopleiding te bieden en klaar te stomen voor de start van een carrière binnen de maritieme sector. Normaal stroom je na een jaar uit, maar ik mag nu binnen mijn nieuwe functie de nieuwe lichting van Sea Rangers wegwijs maken aan boord. Het geeft mij nog meer ervaring op zee en meer tijd om te zoeken naar mijn volgende baan in deze sector.

Als Sea Rangers voeren we inmiddels meerdere opdrachten uit voor Rijksdiensten en duurzame bedrijven. Vorig jaar zijn we zelfs naar Engeland gevaren om te assisteren bij het herstel van zeegras. Ik ben zo blij om deze carrièrestap genomen te hebben. De luchtvaart brengt je overal en bied je de kans om met een nieuw perspectief een volgende stap te zetten. Voor mij was dat de zeevaart, die mijn horizon nu nog verder heeft verbreed.

Bron: Deltion College
Juliëtte als Senior Sea Ranger

Recent nieuws