20.04.2023

Van Duiker tot Gezagvoerder maritieme gevechtshelikopter: documentaire Marine geeft inkijkje bij missies en oefeningen

De documentaire over de Koninklijke Marine is exclusief te zien bij Videoland. In de zesdelige serie worden verschillende mensen gevolgd, waaronder: Frank (Gezagvoerder maritieme gevechtshelikopter NH90), Cederic (Luchtverdedigingsofficier Zr. Ms. Van Amstel) en Miranda (Duiker in opleiding). Zij zijn onderdeel van de bijna 10.000 werknemers die samen het kloppend hart van de organisatie vormen. De Koninklijke Marine is 365 dagen per jaar gereed om wereldwijd bij te dragen aan vrede en veiligheid, op en vanuit zee.

De serie laat zien hoe kameraadschap en leiderschap van belang is in het dagelijkse werk van de marine. Ook zie je hoe medewerkers te werk gaan bij acute dreigingen en conflicten. Zoals net na de inval van Rusland in Oekraïne. De documentaire geeft een blik achter de schermen bij missies en oefeningen.

Frank Gezagvoerder NH90

De eerste aflevering speelt zich af in de Caribische zee tijdens een drugsvangst. Frank, Gezagvoerder maritieme gevechtshelikopter NH90 licht toe: “De Marine is een belangrijke schakel in de bestrijding van de vele drugstransporten in het Caribisch gebied. We doen dit met schepen en helikopters in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht. Ik ben gezagvoerder op de NH90. In de jaren 90 is deze initieel aangeschaft als Anti-Submarine Warfare helikopter. Hij weegt 11.000 kilo en kan 260 kilometer per uur met een vliegbereik van 800 km.”

Cederic Luchtverdedigingsofficier Zr. Ms. Van Amstel

In de volgende aflevering worden we als kijker meegenomen naar een training in Noorse wateren van een imposante, internationale vloot. Aan de hand van real time oorlogsscenario’s wordt het maximale gevraagd van alle beschikbare wapensystemen en de mannen en vrouwen aan boord. Cederic, Luchtverdedigingsofficier aan boord van het multipurpose fregat Zr. Ms. Van Amstel vertelt gepassioneerd over zijn werk: “Alles wat in de lucht zit en een dreiging vormt, daar verdedigen we ons voor! Dreiging uitschakelen is vlammen op het juiste moment.”

Miranda Duiker in opleiding

“Zodra ik m’n hoofd onder water steek ben ik op mezelf aangewezen. Natuurlijk ben ik verbonden met boven, maar ík moet het doen. Vaak gaan we naar beneden met een opdracht onder extreme omstandigheden zoals veel stroming en geen zicht. Ik heb veel baantjes gehad maar ik vind onder water aan het werk zijn echt een van de mooiste dingen die ik tot nu toe heb gedaan,” aldus Miranda, Duiker in opleiding. De Defensie Duikgroep bestaat uit verschillende zeer specialistische teams. In de laatste fase van de opleiding worden aspirant duikers tot het uiterste getest. Slechts enkelen schoppen het tot operationeel duiker. De werkzaamheden beslaan alles wat onder water gebeurt: bergen van slachtoffers, reparaties aan schepen of kades en het vernietigen van explosieven onder water.

Recent nieuws