30.05.2023

TU Delft Hydro Motion Team onthult de nieuwste waterstofboot

Het TU Delft Hydro Motion Team heeft vol trots hun nieuwe vliegende waterstofboot gepresenteerd. De boot is gedoopt door John Williams om het succes te wensen in Monaco. Het team heeft de boot zelf ontworpen en gebouwd en zal meedoen aan het wereldkampioenschap in Monaco in juli. Het thema van dit jaar is: Turning the Tide, omdat het studententeam, bestaande uit 23 multidisciplinaire studenten, de maritieme industrie aanzet tot actie om zo over te stappen naar een duurzame toekomst.

Waterstofboot

De zelfgebouwde boot vaart op waterstof. Dit heeft als voordeel dat de boot alleen water uitstoot in tegenstelling tot energiebronnen die nu nog veel gebruikt worden en broeikasgassen uitstoten. Het team maakt gebruik van ‘groene’ waterstof. Dit betekent dat de waterstof geproduceerd is met duurzame energie en er dus geen broeikasgassen zijn uitgestoten gedurende het productieproces. Het studententeam wil laten zien wat de potentie van waterstof is in de maritieme industrie. Door dit jaar een lichtere en efficiëntere boot te maken dan vorig jaar kan de waterstof ook nog eens efficiënter gebruikt worden. Vooral voor langere afstanden is een waterstofboot veel geschikter dan bijvoorbeeld een boot op batterijen. Het team heeft dit jaar ook gewerkt aan de rompvorm, die geoptimaliseerd is en de boot heeft nu ook een zogeheten chine. Een chine zorgt voor minder weerstand maar helpt de boot ook om sneller uit het water te komen.Om sneller te kunnen varen op minder brandstof, foilt of “vliegt” de boot dit jaar. Belangrijk hiervoor zijn de hydrofoils onder de boot, ook wel draagvleugels genoemd. Vanaf 25 km/h zal de boot opstijgen uit het water en zullen alleen de draagvleugels en de propeller onder water zitten. Doordat de boot als het ware boven het water vliegt, neemt de weerstand flink af waardoor de boot efficiënter vaart. Ook zijn er dit jaar winglets aan het uiteinde van de draagvleugels waardoor de boot nog minder weerstand ervaart en dus efficiënter is.

Werken aan een duurzame maritieme industrie

Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 23 ambitieuze studenten van negen verschillende studierichtingen van de TU Delft. Het studententeam ontwerpt, bouwt en racet een boot, aangedreven door waterstof,  in slechts één jaar tijd. Het team wil klimaatuitdagingen aanpakken door de grenzen van duurzame technologie te verleggen en mogelijkheden te laten zien aan de maritieme industrie. Elk jaar worden nieuwe duurzame technologieën verkend en geïmplementeerd met de kennis van hulp en experts en alumni. Hiermee wil het team de kloof overbruggen tussen de huidige norm en de “technologie van de toekomst”. Het TU Delft Hydro Motion Team 2023 heeft als doel; wereldkampioen worden in Monaco. Dat doel is nu een stapje dichterbij; gisteren werd de “vliegende”  waterstofboot onthuld.

Onthulling waterstofboot

Het TU Delft Hydro Motion Team is in augustus begonnen met het ontwerpen van deze nieuwste waterstofboot. Nadat het team hun ontwerp afgelopen december presenteerde, konden ze beginnen met de productie. In slechts vier maanden tijd hebben de studenten hun ontwerp tot leven gebracht. De traditionele scheepsdoop werd gisteren voltrokken door John Williams om de boot een behouden vaart te wensen in Monaco waar het team meedoet aan de Monaco Energy Boat Challenge. John Williams zet zich, net zoals het TU Delft Hydro Motion Team, in om mensen samen te laten werken aan een duurzame toekomst. John Williams is Energietrainer en werkt samen met voetbalclubs om deze te verduurzamen.

Monaco

Nu de waterstofboot gebouwd is, kan het team de boot gaan testen en zich voorbereiden op de Monaco Energy Boat Challenge die zal plaatsvinden van 3 tot en met 8 juli. Het team doet mee aan de Open Sea Class. Hier hoopt het TU Delft Hydro Motion Team wereldkampioen te worden door uit te blinken in de drie onderdelen; uithoudingsvermogen, snelheid en wendbaarheid.

Recent nieuws