07.04.2022

STC Group bedankt sponsors en partners AB INITIO

In 2018 startte STC Group met de ontwikkeling van een nieuw opleidingsschip met de naam ‘Ab Initio’. Sindsdien hebben verscheidene organisaties, waaronder maritieme toeleveranciers, meegewerkt aan de totstandkoming van het schip. Afgelopen donderdag nodigde STC Group de sponsors en partners uit om het casco in aanbouw met eigen ogen te bekijken en om hen te bedanken voor hun steun. Circa 160 gasten maakten van deze gelegenheid gebruik.

Vanaf het begin van de ontwikkeling van een nieuw opleidingsschip had STC Group de ambitie om samen met het maritieme bedrijfsleven een state-of-the-art opleidingsschip te ontwikkelen waarin de modernste technologie en nieuwste inzichten uit de Nederlandse maritieme sector bij elkaar worden gebracht. In het bijzonder gaf Stichting De Verre Bergen (SDVB) door middel van een ruime schenking het ontstaan van Ab Initio het juiste duwtje in de rug.

Sam Hartveld, senior associate SDVB: “De verbinding van Rotterdam met het water en de haven is evident. De haven en daaraan gerelateerde activiteiten zijn belangrijk voor de stad en bieden werkgelegenheid voor haar bewoners. Het STC speelt een essentiële rol in het opleiden van jongeren tot professionals in de scheepvaart. SDVB heeft de missie Rotterdam en Rotterdammers sterker en beter te maken en het STC werkt precies hieraan met de Ab Initio. Wij zijn dan ook trots bij te dragen aan dit project van het STC.”

Concordia Damen kreeg na een Europees aanbestedingstraject de bouw van Ab Initio gegund en toonde zich een zeer betrokken sponsor én partner. Concordia Damen spande zich mede in om een uiterst duurzaam en innovatief schip te bouwen en maakte het schip gereed voor waterstof.

Chris Kornet, CEO Concordia Damen: “Wij, als de Nederlandse binnenvaartspecialist voor de bouw van schone schepen, zijn enorm dankbaar dat wij dit schone en toekomstbestendige schip voor STC en haar leerlingen mogen bouwen. We kijken uit naar haar eerste reis deze zomer.”

Jan Kweekel, lid College van Bestuur STC Group: “STC Group is ontzettend dankbaar voor alle steun en sponsoring die wij hebben gekregen bij de ontwikkeling van opleidingsschip ‘Ab Initio’. Met dit project toont de Nederlandse maakindustrie wat zij in haar mars heeft. Dit nieuwe opleidingsschip geeft onze leerlingen en studenten een gedegen en prachtige start van hun maritieme loopbaan. Zonder de steun vanuit overheid en bedrijfsleven was dit nooit gelukt.”

Andere belangrijke hoofdsponsors zijn Gemeente Rotterdam, EICB, Havenbedrijf Rotterdam, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en Shell. Daarnaast sponsorden veel maritieme toeleveranciers scheepsonderdelen in natura, te weten: Alphatron, Blokland Non Ferro, Damen Shipyards Group, Danfoss, EST-Floattech, Helmacab, Hoenderop, Hoogendoorn, Koedood, Lloyd's Register, Oechies B.V., Omron, Oswald Elektromotoren GmbH, PPG, Veth Propulsion, Scheepsreparatiebedrijf Van Wijk B.V. en Zepp.solutions.

Achtergrondinfo
Na ruim 50 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van het STC aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én het ontwerpen van de vervangende schepen. Zij zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het bedrijfsleven.

AB INITIO zal in september 2022 in gebruik genomen worden. Het schip gaat een belangrijke rol spelen tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip straks ingezet om leerlingen uit de kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.

Bron en foto's: STC GROUP
Receptie Ab Initio 31 maart

Recent nieuws