12.10.2017

Op stage: Stagelopen als Maritiem Officier

Voor deze rubriek hebben we drie studenten geïnterviewd tijdens hun stage in de maritieme sector. Zo spraken we met Benthe Kleinbekman. Zij is 20 jaar en volgt de opleiding tot Maritiem Officier Alle Schepen (MAROFF) op het Scheepvaart en Transport College te Rotterdam.

Waarom heb je voor deze opleiding/de maritieme sector gekozen?

“Het varen heeft mij altijd al aan getrokken en ik wilde vanaf jongs af aan al meer van de wereld zien. MAROFF is een combinatie van beide. De opleiding tot MAROFF is heel veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee op. Niet alleen op zee, maar ook als je aan de wal wilt werken.

Waar loop je stage?

“Ik loop stage bij de Holland America Line op het MS Maasdam. Er is een indrukwekkend vaargebied tijdens mijn stage. De eerste anderhalve maand varen we bij New England (Canada), de oost kust van Amerika. Dan maken we de doorsteek door het Panama kanaal, west kust van Amerika. Vervolgens gaan we vanuit San Diego naar Hawaï. Daarna doen we een groot aantal eilanden aan, zoals Komodo, Bali, Tasmania, Moorea en Bora Bora. Het laatste deel van mijn stage varen we voornamelijk bij Australië en New Zeeland.”

Hoe ben je aan deze stage plek gekomen?

“Gelukkig ging het vinden van eens stage plek bij mij vrij gemakkelijk. Op de Open dagen bij ons op school staan altijd een aantal bedrijven voor promotie. Ik ben op een aantal van deze Open dagen geweest en heb me zelf voorgesteld bij deze bedrijven, zodat de mensen die de stages regelen bij deze bedrijven mij al een klein beetje kenden. Ik heb gericht een sollicitatiebrief naar de Holland America Line verstuurd. Ik heb daarna een aantal testen moeten maken. Uiteindelijk heb ik een sollicitatiegesprek gehad en werd ik aangenomen. Ik heb denk ik wel geluk gehad met het vinden van een stage. Het gaat helaas niet bij iedereen zo makkelijk.”

Wat vind je leuk aan deze stage plek en aan jouw stagetaken?

“De Holland America Line heeft mooie schepen, maar misschien nog wel mooiere bestemmingen. Het leuke is dat je elke dag in een andere haven bent en er altijd wel nieuwe dingen te ontdekken zijn. Je ziet veel van de wereld en je ontmoet heel veel mensen met ieder zijn of haar eigen verhaal. Het leuke aan de stagetaken is dat de machinekamer veel groter is dan op een ‘normaal’ cargo schip. Er is dus meer te leren en te ontdekken. Ook het werk op de brug, omdat je elke dag een nieuwe haven aanloopt, is heel leerzaam. Niet elke haven is hetzelfde of heeft dezelfde weersomstandigheden. Elke dag krijg je een stukje meer verantwoordelijkheid en je bent een echte Engineer/Officer.

Wat is het gaafst wat je gedaan/gezien hebt tijdens deze stage?

“Het gaafst tot nu toe was zeker het Panama Kanaal! En er komen nog veel meer echt gave dingen aan. Hele mooie bestemmingen waar ik ontzettend benieuwd naar ben. Daarnaast wordt begin november een van de diesel generatoren overhaalt, wat heel erg leerzaam gaat worden en waar ik heel erg naar uitkijk. Op school leer je uit een boek hoe een motor er van binnen uitziet en nu ga ik dit in het echt zien!

Heb je nog tips voor andere studenten om aan een stage te komen?

“Toon interesse in het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Ga naar de Open dagen waar de bedrijven zijn, zodat ze al voor je sollicitatie je gezicht gezien hebben. Lees je goed in over het bedrijf waar je solliciteert en wees goed voorbereid op de vragen die je kunt verwachten. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief en CV er niet te standaard uitzien, zodat je brief opvalt tussen alle andere brieven.”
Bekijk deze vlog over het stagelopen op de Holland America Line

Recent nieuws