12.10.2023

Onderwijsbeurs Noordoost IJshallen in Zwolle

Op vrijdag 6 oktober en zaterdag 7 oktober 2023 hebben we op alweer de tweede onderwijsbeurs in de IJshallen in Zwolle gestaan. Met op vrijdag 10.375 bezoekers en zaterdag 7.751 bezoekers, wat een totaal maakt van 18.126 bezoekers.

Net als afgelopen jaar stonden we met de stand prima in het zicht van de bezoekers. Ook hadden we een goede doorloop van meerdere kanten. Vrijdag hebben we het met vlagen druk gehad in de stand. De bezoekers waren erg nieuwgierig naar welke opleiding wij aanbieden. Je zag de onwetendheid bij de jongeren en hun ouders. Vervolgens vertelde we gezamenlijk de maritieme sector te vertegenwoordigen. Waarna de jongeren meer informatie vroegen. Wat uiteindelijk resulteerde in: ‘’dit is inderdaad ook nog een optie’’. Zaterdag hebben we een drukke ochtend ervaren. Dit nam helaas in de middag sterk af, maar wel een middag met gesprekken die leiden tot interesse voor het volgen van een maritieme opleiding. Het is motiverend om te zien dat bekendheid creëren over de sector ook daadwerkelijk jongeren aan het denken zet. En dat jongeren aangeven blij te zijn onze stand te hebben aangevinkt op hun persoonlijke plattegrond. Op vrijdag zag je veel jongeren met ouders, wat in vergelijking met vorig jaar een verandering is. Dat verklaart wellicht ook de daling in het aantal bezoekers op zaterdag. We hebben ca. 320 interessante gesprekken gevoerd en rond de 400 brochures uitgedeeld.

Ook op de onderwijsbeurs in Zwolle hadden we 400 exemplaren van het overzicht met de open dagen op alle maritieme scholen. In twee dagen tijd hebben we ca. 350 exemplaren uitgedeeld.

De studenten van de maritieme scholen zijn wederom actief in gesprek gegaan met de bezoekers. Wanneer er al een gesprek werd gevoerd kwamen de studenten erbij staan om aan te haken bij het gesprek en ervaringen te delen. Ook hebben we achteraf enthousiaste verhalen mogen ontvangen van de studenten. Zij geven aan dat het twee leerzame dagen waren.

Als toevoeging aan de stand hebben we in Zwolle gebruik gemaakt van een simulator, een modelschip en een waterstof experience. Met de simulator kregen de bezoekers een inkijk in de wereld van het varen. Een praktijkgerichte eyecatcher waar goed gebruik van is gemaakt. De simulator heeft diverse opties als, varen met verschillende boten en schepen, aanpassingen van het landschap en wisselingen van de weersomstandigheden. Op zaterdag hadden we naast de simulator ook de waterstof experience. Een docent kon hiermee waterstof omzetten naar elektriciteit om vervolgens een windmolen te laten draaien. Dit sluit goed aan op de energietransitie van dit moment. Ook hadden we het scherm weer hangen met de video’s. Al met al een goedgevulde stand!

De volgende onderwijsbeurzen zijn op:

- Vrijdag 24 en 25 november 2023 in Jaarbeurs te Utrecht.
- Vrijdag 8 en 9 december 2023 in AHOY te Rotterdam.

Recent nieuws