15.12.2021

Nieuw opleidingsschip STC vaart op groene waterstof: STC leidt op voor energietransitie

Studenten worden bij STC Group klaargestoomd voor een duurzame maritieme toekomst met groene waterstof.

Afgelopen jaar heeft STC Group onderzocht of het nieuwe opleidingsschip AB INITIO nog duurzamer kan worden. Naast de zonnepanelen waarbij energie wordt opgewekt voor het elektrisch aangedreven voortstuwingssysteem is er een groot accupakket aan boord. De techniek om waterstof aan boord om te zetten naar bruikbare elektriciteit was bij de start van de bouw twee jaar geleden een toekomstdroom die door de realiteit is ingehaald.

Het enthousiasme voor de aanpassing van het in aanbouw zijnde schip bij docenten en bouwwerf Concordia Damen was voor dit idee zeker aanwezig. Lastig was het om financieel het plaatje rond te krijgen. Gelukkig kwam er hulp van de Gemeente Rotterdam, EICB, Zepp.solutions, Shell en een subsidiepot speciaal voor duurzame scheepsbouw. Lloyd’s Register helpt STC Group met de benodigde vergunningen. Het bestuur van STC Group gaf onlangs het finale akkoord voor de toepassing van waterstof aan boord.

Jan Kweekel, lid College van Bestuur STC Group, “Wij zijn uiterst blij en dankbaar voor de steun van verschillende partijen die de toepassing van groene waterstof mogelijk maken op het nieuwe opleidingsschip. We geven onze leerlingen en studenten hiermee de kans om zich al tijdens de opleiding te bekwamen in het werken met groene waterstof. Deze kennis en ervaring kan goed van pas komen tijdens een loopbaan in de maritieme transportsector die volop in ontwikkeling is.”

Duurzamer transport van A naar B is onderdeel van het gehele aanbod van opleidingen bij STC Group. Vanaf september 2022 worden vmbo-leerlingen en mbo-studenten opgeleid in het varen met een waterstofsysteem. In het fieldlab op het schip voeren hbo-studenten onderzoeksprojecten uit. En ook voor professionals ontwikkelt STC Group (bij-)scholingsmodules zodat actuele kennis kan landen in het werkveld.

AB INITIO komt naar verwachting vanaf september 2022 in de vaart. Meer weten:
https://abinitio.stc-group.nl/

Over STC Group
STC Group is de verticale onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie. Daarnaast verzorgt STC Group cursussen en trainingen voor professionals. STC Group is internationaal actief en heeft locaties in binnen- en buitenland. Het hoofdkantoor is gevestigd in mainport Rotterdam.

Bekijk al de opleidingingen van het STC hier in onze opleidingengids.

Recent nieuws