10.11.2022

Maritime Week: Werken in de visserij? Dat is weer eens wat anders!

De Pelagische Visserij

Elke vorm van visserij, groot of klein, is een specialisme. Toch denken mensen bij de ‘de visserij’ in Nederland vaak eerst meteen aan de kottervloot en niet aan de pelagische visserij. De kottervloot is gespecialiseerd in de vangst van platvis, zoals tong en school.

Pelagische vis (zoals haring, makreel, horsmakreel en blauwe wijting) zwemt in grote en homogene visscholen (soms wel ter grootte van Texel) in de waterkolom. Op wetenschap beruste vangstquota bepalen hoeveel van welke soort er in een jaar duurzaam gevangen kan worden.

De drie Nederlandse rederijen van de Redersvereniging van de Zeevisserij (RVZ) die met hun vriestrawlers op de pelagische soorten vissen, doen dit op een duurzame en verantwoorde manier. Benieuwd hoe zo’n vriestrawler er uit ziet? Hieronder zie je er één.

Vriestrawlers kunnen dankzij technologische innovaties aan boord, zoals sonar- en echoapparatuur, de grote scholen pelagische vis opsporen. Door de binnengehaalde informatie kan er op een zeer selectieve manier worden gevist.

Dit proces verklaart ook waarom vriestrawlers over het algemeen zo groot zijn: maar liefst 70% van het schip is bedoeld voor het verwerkings- en opslagproces. Deze efficiëntie is ontzettend belangrijk om op een duurzame manier te kunnen vissen. Doordat de verwerking en opslag op zee plaatsvindt, hoeven de schepen niet steeds terug naar de haven te varen (pelagische vriestrawlers zijn gemiddeld tussen de 2 en 4 weken op zee). Dit vermindert het brandstofverbruik. Wild gevangen pelagische vis heeft mede daardoor (en ook vanwege de selectieve visserijtechniek) de laagste CO2-voetafdruk per kilo product in vergelijking met alle andere dierlijke eiwitten.

De Nederlandse pelagische rederijen leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde voedselzekerheid: een groot deel van de gevangen vis wordt namelijk geëxporteerd naar markten buiten Europa. Vooral landen in West-Afrika hebben veel interesse in pelagische vis. Die is namelijk erg gezond en daarnaast ook betaalbaar.

Eenmaal op het schip wordt de vis meteen gesorteerd en gekoeld bewaard, om vervolgens zo snel mogelijk aan boord ingevroren te worden. Hierdoor blijft de hoge kwaliteit van de vis gewaarborgd. Wil jij meer weten over het beroep visser en hoe het leven van een visser er uit ziet op een vissersschip? Bekijk dan onderstaande video.

Recent nieuws