06.02.2024

Het PI-project gaat weer van start!

Op donderdag 8 februari 2024 gaat het PI-project weer van start. Tijdens dit Praktijk Integratie project werken derdejaars hbo-studenten met diverse skills samen aan een innovatief eindresultaat voor een (externe) opdrachtgever. Aan dit project doen studenten van Chemische Technologie, Maritieme Techniek, Maritiem Officier, Logistics Engineering en Logistics Management mee.

De thema’s waarbinnen de vraagstukken vallen, zijn gelijk aan de onderzoeksdomeinen van het Rotterdam Mainport Institute voor de komende vijf jaar:

  • Digitalisering en automatisering;
  • Veerkrachtige en robuuste systemen;
  • Ketens en netwerken;
  • Energietransitie, circulaire supply chains en transportsystemen.

Het is niet de eerste keer dat het PI-project plaatsvindt. In het verleden zijn op deze manier al veel interessante samenwerkingen tot stand gekomen. Zo hebben studenten sap uit rotte appels omgezet tot hoogwaardige producten om voedselverspilling tegen te gaan! Of wat te denken van de ontwikkeling van een AR- en VR-experience, waarbij studenten van de opleidingen Maritiem Officier en Technische Informatica de handen ineen sloegen?

De VR stress game ontstond binnen de opleiding Maritiem Officier en heeft scenario’s gericht op storingen binnen de zeevaart zodat aanpassingsvermogen en softskills worden getraind. Tijdens PI is er gekozen om een scenario te ontwerpen waarin een storing ervoor zorgt dat de verschillende RMI opleidingen aan bod komen. In het nieuwe scenario is er gekozen voor een storing bij een raffinaderij waar een olietanker aan het laden is en waar dus de maritieme officier opleiding bij betrokken is maar ook Chemische Technologie en Logistics Engineering.

“Het is mooi om te zien hoe iedereen van de verschillende opleidingen tot z’n recht komt, daarbij bijzonder dat we dit als instituut hebben gerealiseerd”, aldus Monique van der Drift, docent Maritiem Officier.

Gedurende het onderzoeksproces van zes maanden worden de studenten begeleid door onder andere lectoren van het Centre Of Expertise HRTech en docenten. De eindpresentaties over een half jaar zijn voor iedereen toegankelijk en bieden een mooie kans om te zien wat onze toekomstige professionals het werkveld te bieden hebben. Zien we je daar? Meer informatie over deze dag volgt later.

Rotterdam Mainport Institute
Rotterdam Mainport Institute (RMI) is een samenwerkingsverband tussen STC en Hogeschool Rotterdam. RMI biedt hbo-opleidingen aan die aansluiten op de (inter)nationale scheepvaart- en transportsector en het havenindustrieel complex. RMI werkt nauw samen met het bedrijfsleven en verschillende brancheorganisaties om de opleidingen af te stemmen op de actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland. RMI heeft de volgende opleidingen:

  • Maritiem Officier (voltijd)
  • Maritieme Techniek (voltijd)
  • Logistics Engineering (voltijd)
  • Logistics Management (voltijd en deeltijd)
  • Chemische Technologie (voltijd en deeltijd)
  • Master Shipping and Transport (voltijd en deeltijd)

Recent nieuws