15.03.2022

Haven onbekend werkterrein voor veel jongeren

Een aantal keer besteedde RPPC de afgelopen weken in berichten aandacht aan de Studiekeuzebeurs die twee weken geleden plaatsvond in AHOY. RPPC was er, in samenwerking met Deltalinqs en verschillende havenbedrijven aanwezig. Het team op de stand kan terugkijken op een groot aantal bezoekers en wist verschillende jongeren enthousiast te maken voor een baan in de haven.

Susan Dijkstra, Project Manager bij RPPC, merkte dat veel leerlingen en hun ouders eigenlijk geen idee hadden hoe ze tot de keuze van een beroep konden komen. “Door hen op de stand de juiste vragen te stellen, konden wij de bezoekers op weg helpen. Ze werden dan gekoppeld aan een van de 12 leden van RPPC die aanwezig waren. Die konden meer vertellen over het werk in de haven. Daarnaast waren ook drie onderwijsinstellingen aanwezig, die over het brede scala aan opleidingen konden informeren.”

Gezamenlijk enthousiasmeren

Door de combinatie van zowel vertegenwoordigers van de scholen, als de bedrijven, kon een sterk beeld geschetst worden van het werk in de haven. Waarbij het Dijkstra opviel, dat voor veel bezoekers de haven eigenlijk onbekend terrein is als werkgever. De meest gestelde vraag was “wat kun je doen dan, daar in de haven?”. “Door de gezamenlijke aanwezigheid, konden we bezoekers enthousiasmeren voor een opleiding tot een havenberoep. En werd hen duidelijk dat er veel meer te doen is dan containeroverslag. De volle breedte van het havenwerk werd geschetst.”

Dijkstra merkte dat leerlingen, die zullen doorstromen naar voornamelijk MBO 3 en MBO 4, het niet makkelijk vonden te vragen naar mogelijke salarissen, maar de standbemanning maakte wel duidelijk dat het goed en toekomstvast werken is in de sector, met baangarantie en goede verdiensten.

Beroepkeuze-advies

Op de stand bevond zich een groot touchscreen waarop bezoekers hun interesse konden invullen. Uiteindelijk leidde dat dan tot een beroeps- of opleidingsadvies (havenberoepen.nl (havenberoepenwijzer.nl). Deze activiteit werd begeleid door Michiel Breijs van het EIC Mainport Rotterdam. Susan Dijkstra deed zelf ook de beroepskeuze test, “de uitkomst was dat ik geschikt ben voor een opleiding tot kapitein!”

Bron: Rotterdam Port Promotion Council

Recent nieuws