21.03.2024

Filmen op het SS Rotterdam

Misschien heb je er wel eens van gehoord; het SS Rotterdam. Een gigantisch cruiseschip wat vroeger de wereldzeeën trotseerde, maar nu niet meer vaart. Ze ligt nu in de Maashaven te Rotterdam, wel nog steeds open voor bezoekers. Dit vonden wij zo interessant dat we bedachten om er een TikTok over te maken. Voor het TikTok account ExpeditieMaritiem zijn we op pad gegaan naar het SS Rotterdam en hebben we er een kijkje genomen.

We gingen er heen met de Watertaxi Rotterdam. Er zit een halte óp het SS Rotterdam, waardoor we zo het schip konden binnenlopen. Hier werden we ontvangen door een medewerker van het SS.

Toen we ons hadden voorgesteld kregen we eerst een rondleiding op het schip. Van het zwembad tot het theater en van de stuurhut tot de hotelkamers, het SS Rotterdam is erg groot. Tijdens ons rondje kwamen we verschillende mensen tegen die werken op het SS Rotterdam. Sommigen werkten zelfs al op het schip toen het nog voer!

Deze mensen wisten ons veel te vertellen over de geschiedenis en werking van het schip; de technologie van vroeger was heel anders. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt: nu hebben we sprinklers om de brand te blussen, toen werd de zuurstof afgesloten zodat het vuur niet verder zou verspreiden.

Onze rondleiding was klaar: we konden beginnen met filmen. We hadden gevraagd of er ook iemand was die voor de camera wilde vertellen over het SS. Dit werd Cock Adriaanse. Hij kon heel veel vertellen over het schip en was erg enthousiast. Hij nam ons mee naar de machinekamer waarin we konden zien hoe de voortstuwing op het SS werkt. De mensen die in de machinekamer werkten en de mensen die in de stuurhut werkten, moesten nauw samenwerken, maar konden geen direct contact met elkaar hebben zoals wij nu wel kunnen. Ook vertelde hij dat vandaag de dag het SS Rotterdam helaas niet meer kan varen. Het onderhoud is niet bijgehouden en dus ligt ze nu aangemeerd.

Na het interview met Cock gingen we het schip nog een keer rond om nog mooie sfeerbeelden te schieten, want het is prachtig ingericht. De ene zaal nog mooier dan de ander, en alles is nog intact zoals vroeger. Met speciale stoelen voor grote koepelrokken en bijzondere ramen is het een indrukwekkend schip.

Inmiddels liepen we er al 3 uur rond en werd het tijd om af te sluiten. Alle beelden waren opgenomen en we bedankten de medewerkers die ons hadden geholpen. Wachtend op de watertaxi die ons terugbracht namen we nog de afsluiting voor de TikTok video op en zo was het een geslaagde dag op het SS Rotterdam.

Benieuwd naar de video’s? Check het TikTok kanaal van ExpeditieMaritiem.
TikTok ExpeditieMaritiem

Recent nieuws