< Terug naar het overzicht
Nederland
08.11.2022

Maritime Week: Neem een kijkje in de wereld van de Binnenvaart!

Dinsdag 8 november 2022, vragen we tijdens de Maritime Week aandacht voor de het werken en leren in de Binnenvaart.

Werken in de Binnenvaart

Heb je geen zin in een saaie 9 tot 5 baan maar wil je avontuur in je werk en droom je van een arbeidsplek die er iedere dag anders uitziet? Ben je geïnteresseerd in techniek, houd je van de gezonde buitenlucht en wil je graag reizen en een leuke werkomgeving? Denk dan eens aan een carrière in de binnenvaart. Stuurman of kapitein, het zijn functies waar veel vraag naar is en dus met grote baanzekerheid. Bekijk onderstaande video om een goed beeld te krijgen over werken in de Binnenvaart.

Schepen

De Benelux, België, Nederland en Luxemburg vertegenwoordigen samen 78% van de EU-binnenvaart. Nederland heeft de grootste en modernste vloot van binnenvaartschepen van Europa (ca.8.000 schepen), met een totaal laadvermogen van 9 miljoen ton. Deze vloot neemt een totaal aandeel van 34% van het goederenvervoer voor zijn rekening. Om enig idee van de efficiency van vervoer over water te krijgen; Het grootste binnenvaartschip in de Nederlandse vloot is een motortankschip van 147 meter lang en 22,80 meter breed en heeft een laadvermogen van 13.331 ton. Onder Belgische vlag varen ca. 1.200 binnenvaartschepen met een totale capaciteit van 1.859.439 ton.

Transport via de binnenvaart is ook nog eens een keer een hele schone manier van vervoer. Een standaard binnenvaartschip van 110 meter kan maximaal zo’n 3500 ton vervoeren. Dit staat gelijk aan 120 vrachtwagens. Het grootste binnenvaartschip vervoert zo’n 10.000 ton en zelfs het kleinste binnenvaartschip kan al zo’n 350 ton vervoeren. Een schip van 135 meter staat gelijk aan ca. 250 vrachtwagens.

Kijk voor de verschillende binnenvaartschepen op de website van de wereld van de Binnenvaart.
Binnenvaartschepen

Werken en wonen aan boord

Als je werkt in de Binnenvaart, werk je niet alleen aan boord maar je hebt er ook een eigen woning. Wil je weten hoe een woning er op veel binnenvaartschepen uit ziet? Bekijk dan onderstaande video.

Opleidingen in de binnenvaart

Er zijn in Nederland en België verschillende Binnenvaart opleidingen die je voorbereiden om te gaan werken in de Binnenvaart. Er zijn opleidingen op verschillende niveaus en in verschillende plaatsen. Neem eens een kijkje bij de open dagen en ervaar wat de Binnenvaart jou te bieden heeft.
Opleidingen in de binnenvaart

De weg naar kapitein

Afhankelijk van je vooropleiding of ervaring zijn er verschillende wegen die je brengen naar het beroep van Stuurman / Kapitein op een binnenvaartschip. Uit onderstaande schema’s kun je herleiden op welke manier je schipper / kapitein kan worden in de Binnenvaart.
Stroomschema binnenvaart
Binnenvaart opleidingen schema

Dag van de binnenvaart

Op 12 november (in de Maritime Week) tijdens de Dag van de Binnenvaart kan je op verschillende plekken in het land kijken bij binnenvaartbedrijven, simulatoren, terminals, etc. Heb je interesse? Neem tijdens deze dag een kijkje op een van de locaties. Meer informatie via onderstaande button.
Dag van de binnenvaart

Eerstvolgende evenementen