< Terug naar het overzicht
Nederlandse Loodsencorporatie
HBO
Nederland
09.11.2022

Maritime Week: Hoe word ik Loods?

Gooi het over een andere boeg. Word loods!

De taak van het Loodswezen is om het internationale (zee)transport van goederen veilig de Nederlandse zeehavens in en naar uit te loodsen. De registerloodsen zorgen ervoor dat er dagelijks ongeveer dan 250 schepen veilig door de Nederlandse zeehavens varen.

Als loods vervul je een belangrijke rol. Je bent de verbindende factor tussen het schip, de verkeersdienst en diverse maritieme partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sleep- en duwboten. Weer of geen weer, zicht of geen zicht: jij loodst veilig alle schepen naar de kade en weer terug naar zee.

Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Bij het Nederlands Loodswezen zeggen wel eens; ‘Als het drijft, moeten we het door de haven kunnen loodsen.’ Je hebt niet alleen kennis nodig over de manoeuvreer- en vaareigenschappen van allerlei soorten schepen, maar je moet ook beschikken over een goed inlevingsvermogen. Tenslotte heb je aan boord van al die schepen te maken met verschillende mensen en culturen.

Geen dag is hetzelfde, geen schip is hetzelfde, je komt nooit zonder verhaal thuis! Benieuwd naar de ervaringen van een loods? Bekijk dan onderstaande video waarin NML-jongerenambassadeurs Wessel en Gabriëla zijn meegegaan op een loodsreis!

Je kan op veel verschillende manieren uiteindelijk registerloods worden. Bekijk in onderstaande filmpjes welke routes er zijn naar het beroep registerloods!

Glenn de Graaf, student loods in de regio Rotterdam-Rijnmond is na het vmbo naar de middelbare zeevaartschool in Rotterdam gegaan om de opleiding tot maritiem officier te volgen. Hierna is hij gaan studeren aan de hogere zeevaartschool in Amsterdam. Glenn heeft 6 jaar gevaren in de zware lading en heeft er toen voor gekozen om de opleiding tot registerloods te volgen. Nog een paar maanden, en dan is hij klaar!

Steven Schreuder, student loods in de regio Amsterdam-IJmond is na de havo naar de hogere zeevaartschool in Amsterdam gegaan voor de opleiding tot maritiem officier. Daarna heeft Steven 9 jaar gevaren als stuurman bij Jumbo Shipping en nog 2 jaar op kantoor gewerkt. Omdat het varen toch weer begon te kriebelen, is hij de opleiding tot registerloods gaan volgen.

Gerard de Jonge, student loods in de regio Rotterdam-Rijnmond heeft de route gevolgd via de Koninklijke marine. Na het vwo heeft hij de officiers opleiding (dienstvak zeedienst) gevolgd en heeft vervolgens vele jaren gevaren over de hele wereld. Hij was toe aan wat anders en wilde meer tijd dichter bij huis doorbrengen. Daarom heeft hij de overstap gemaakt naar het Loodswezen en volgt nu de opleiding tot registerloods.
Meer informatie Loodswezen

Ben jij geïnteresseerd om loods te worden? En wil je in een handig overzicht zien welke routes je kan bewandelen voordat je loods bent? Neem dan  een kijkje in onderstaand schema of kijk op de website van het Loodswezen.
Meer informatie over het Loodswezen

Eerstvolgende evenementen