< Terug naar het overzicht
Overig
KPN-Hoofdkantoor
02.09.2021 | 13:00 - 02.09.2021 | 16:00

Johan de Wit Conferentie 2021

Door de BREXIT en veranderende veiligheidsrol van de Verenigde Staten, ziet het maritieme veiligheidstoneel er anders uit. Met name in de maritieme achtertuin van Europa: de Noord- en Middellandse zee. Daarom is het thema van de Johan de Witt conferentie dit jaar: ‘This is your backyard!’. De centrale vraag daarbij is ‘of’ en ‘hoe’ Nederland samen met Europese bondgenoten op bepaalde maritieme scenario’s moet reageren. Op 2 september is de conferentie in het KPN-hoofdkantoor in Rotterdam!

Dynamische conferentie

De scenario’s zetten je op het puntje van je stoel, als je bedenkt dat deze ook realiteit kunnen worden. Welke asymmetrische dreigingen krijgt de Haven van Rotterdam mee te maken? In hoeverre is een escalatie van het Turks-Griekse maritieme scenario realistisch en welke rol pakt China hierin? Leidt het visserijconflict met het Verenigd Koninkrijk tot een nieuwe Koude Oorlog op de Noordzee? Allemaal scenario’s die niet ondenkbaar zijn in de maritieme achtertuin van Europa!

Nationale veiligheidsraad

Er worden scenario’s voorgelegd aan verschillende experts. Zij vormen de Nationale Veiligheidsraad (NVR), die op advies van denktanks en kennisinstellingen en de geleerde lessen uit de recente COVID-19 pandemie tot stand is gekomen. De NVR heeft de taak om de inlichtingen- en anticipatiefunctie te vervullen en met concrete adviezen te komen. In de NVR zitten specialisten op politiek, militair, diplomatiek en defensie-industrieel gebied. Daarvoor hebben onder voorbehoud bevestigd:
  • Timo Koster, voormalig directeur defensiebeleid bij de NAVO en ambassadeur in algemene dienst bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Cyril Widdershoven, expert op het gebied van wereldwijde energiemarkt en adviseur van diverse denktanks.
  • Caroline Nagtegaal, Lid van het Europees parlement voor de VVD
  • Rob Verkerk, voormalig Commandant Zeestrijdkrachten en voorzitter Nederland Maritiem Land
  • Kimberley Kruijver, Researcher strategische veiligheidsvraagstukken

‘Good old’ netwerken en groot bereik

Schrijf je nu voor fysieke deelname aan de Johan de Witt Conferentie. Dan weet je zeker dat je ook dit jaar weer boven op de discussie kunt zitten. Daarnaast word er alles aan gedaan om, binnen de geldende covid-19-regelgeving, een netwerkmoment te koppelen aan de conferentie. Inschrijven betekent dus actief meedoen in de discussies, met nog een netwerkevenement op de koop toe.
Meer informatie en inschrijven

Eerstvolgende evenementen