< Terug naar het overzicht
27.02.2024

150 jaar Maritiem Museum Rotterdam!

Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Dat vieren we! We hebben het hele jaar door feestelijke activiteiten, een speciale jubileumwebsite én een verjaardagsactie om van te smullen in ons museumcafé: een stuk appeltaart voor maar 150 cent.

Het begon allemaal aan de Veerkade.

Daar bevond zich het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Yachtclub, geopend in 1852 door koning Willem III. Zijn broer Prins Hendrik, de voorzitter van de Yachtclub, besloot in 1874 de verzamelde voorwerpen van Rotterdamse reders, wetenschappers en verzamelaars, tentoon te stellen voor het grote publiek - en legde daarmee de basis voor het huidige Maritiem Museum. Inmiddels beheren een collectie die behoort tot de wereldtop. We zijn er trots op dat we al 150 jaar lang mensen kunnen inspireren met maritieme verhalen en objecten van vroeger en nu - met daarbij een blik op de toekomst.  Wat hebben we dit jaar voor de boeg?

Onze jubileumwebsite: ontdekkingsreis vol verhalen

We lanceren onze speciale jubileumwebsite. Ga mee op ontdekkingsreis door 150 jaar maritieme geschiedenis. We lichten collectiestukken uit, bijzondere tentoonstellingen, samenwerkingen en personen die belangrijk zijn geweest voor het museum en/of de maritieme geschiedenis. Laverend van ons topstuk – het Mataró-model – tot aan een van de kleinste stukken: een zonnewijzer van 5 cm. Van Prins Hendrik tot aan Joop de Haas en van museumcafé Het Lage Licht tot aan IJssalon Loeve.

Een zomer vol activiteiten

Deze zomer pakken we extra uit: van juni tot begin september komen we met bijzondere, gezellige en spectaculaire maritieme activiteiten. Voor de liefhebber en voor de hele familie. Kinderen kunnen meedoen aan allerlei doe-activiteiten terwijl ouders lekker kunnen relaxen op een strandstoel aan de kade.

Maritieme passie in zes portretten

We hebben aan zes mensen gevraagd om hun maritieme verhaal – hun passie voor de zee – met ons te delen.
Wat drijft hen? Wat maakt dat hun hart sneller gaat kloppen wanneer ze op het water zijn? Waarom hebben ze gekozen voor een leven dat zo nauw verbonden is met de zee?Hun unieke maritieme ervaringen geven ons een boeiend inzicht in de diversiteit en diepte van de relatie tussen mens en zee.

Bekijk de portretten
Als maritiem museum maken we de vaak onzichtbare maritieme wereld zichtbaar en inspireren we steeds weer nieuwe generaties om voorbij de horizon te kijken. Dat doen we met eigentijdse tentoonstellingen en evenementen. Door verhalen te delen, maar ook nieuwe verhalen op te halen, die het huidige menselijke perspectief op de maritieme wereld weergeven. Zo verzamelen wij nu het erfgoed van de toekomst.

Bron: Maritiem Museum

Eerstvolgende evenementen