Waterbouw

Natuurlijk weet je al dat er op land gebouwd wordt. Je school, huis en tandartsprakrijk zijn allemaal gebouwd door bouwvakkers. Maar wist je dat je ook kan bouwen op en in het water?

Nederlanders leggen wereldwijd nieuwe gebieden droog, onderhouden vaarwegen en havens en beschermen miljoenen mensen tegen de natuur. Dit doen de waterbouwers.
Ontdek banen en stages

Land aanmaken en dijken controleren

Een groot onderdeel van waterbouwen is baggeren. Baggerschepen hebben allerlei verschillende doelen, zoals het schoonmaken van rivieren, of het aanmaken van nieuw land. Ook moet regelmatig het strand opnieuw worden aangelegd, omdat zand is verplaatst door het zeewater. We moeten continu dijken verzwaren en controleren, zodat Nederland veilig blijft. Daar ben je als waterbouwer verantwoordelijk voor.
Bekijk alle maritieme opleidingen

Nederlanders zijn de beste in waterbouw

We hebben in Nederland sinds de watersnoodramp in 1952 een goede relatie opgebouwd met het water om ons heen. Dat is ook opgevallen in het buitenland. Nederlandse bedrijven helpen daarom vaak bedrijven en landen in het buitenland om problemen met water op te lossen. Om zo ook daar de situatie veiliger te maken. Ook voor jou zijn er dus genoeg gave kansen in deze markt!

Wil je meer weten over de banen in de waterbouw en de opleidingen?
Ontdek de waterbouw