Maritieme dienstverlening

Om de gehele maritieme sector draaiende te houden, is er meer nodig dan alleen schippers en kraanmachinisten. De dienstverlening is gesplitst in nautische diensten en maritieme diensten.

Zeeschepen kunnen namelijk vaak zonder hulp niet goed afmeren aan de kade. Daar zijn bijvoorbeeld roeiers voor, die helpen met het afmeren door de zware trossen naar de juiste plek te krijgen. Daarnaast kunnen schepen natuurlijk niet varen zonder brandstof. Tanken, of de maritieme naam: bunkeren, wordt door tankers en bunkerschepen dag en nacht verzorgd in de havens.
Ontdek banen en stages

Nautische diensten

De Havenmeester, loodsen, slepers en roeiers in de Rotterdamse haven werken nauw samen om de allergrootste schepen binnen no time aan de kade te leggen.

De loodsen van het Nederlands Loodswezen kennen de haven door en door en navigeren onder alle omstandigheden 24/7 alle schepen veilig en efficiƫnt door de haven.

Sleepdiensten verlenen assistentie bij het aan- en afmeren, het door de haven manoeuvreren en het verhalen van grote schepen of offshore-objecten.

De roeiers van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht (KRVE) zijn de experts op het gebied van afmeren, ontmeren en verhalen van zeeschepen. Met moderne vletten, tenders en winchwagens leggen ze elk schip 24/7 onder alle weersomstandigheden vast aan de kades. Tankers en zeeschepen langer dan 75 meter zijn verplicht gebruik te maken van deze diensten.
Meer informatie nautische diensten

Loodswezen

Met een zeeschip manoeuvreren door havens over de hele wereld is ook lastiger dan je misschien denkt. Dit wordt daarom vaak uitgevoerd door een loods. Dit is een schipper die gespecialiseerd is in de zeehaven waar een zeeschip naartoe wil. De loods neemt vanaf de zeemonding de taak over van de kapitein en loodst het vaartuig langs ondieptes naar de juiste haven. Wist je dat er in 2018 bijna 100.000 scheepsreizen zijn gemaakt door loodsen?

Wil jij kijken hoe je op deze speciale manier de maritieme sector kan helpen? Kijk dan eens bij de opleidingen!
Alles over loodsen

Maritieme diensten

In de Nederlandse havens staan een ruim aanbod maritieme dienstverleners klaar voor bevoorrading, bouw, onderhoud, reparaties, inspecties en bunkering van schepen en offshore-objecten.

In havens zijn er ontzettend veel dienstverleners voor onder andere nieuwbouw en afbouw van schepen of offshore objecten, onderhoud, reparaties en inspecties.

Scheepsbevoorraders leveren onder andere nautische apparatuur, reserveonderedlene, schoonmaakmiddelen en proviand voor de bemanning.

Scheepsagenten verzorgen de scheepsafhandelingen of een gedeelte daarvan zoals het inlichten van loodsen, scheepsbevoorrading en scheepsvertegenwoordiging.
Meer informatie maritieme diensten