Maritieme dienstverlening

Om de gehele maritieme sector draaiende te houden, is er meer nodig dan alleen schippers en kraanmachinisten. De dienstverlening is gesplitst in nautische diensten en maritieme diensten.

Zeeschepen kunnen namelijk vaak zonder hulp niet goed afmeren aan de kade. Daar zijn bijvoorbeeld roeiers voor, die helpen met het afmeren door de zware trossen naar de juiste plek te krijgen. Daarnaast kunnen schepen natuurlijk niet varen zonder brandstof. Tanken, of de maritieme naam: bunkeren, wordt door tankers en bunkerschepen dag en nacht verzorgd in de havens.
Ontdek banen en stages

Nautische diensten

De Havenmeester, loodsen, slepers en vastmakers in de Nederlandse havens werken nauw samen om de alle schepen binnen no time aan de kade te leggen.

De loodsen van het Nederlands Loodswezen kennen de haven door en door en navigeren onder alle omstandigheden 24/7 alle schepen veilig en efficiënt door de haven.

Sleepdiensten verlenen assistentie bij het aan- en afmeren, het door de haven manoeuvreren en het verhalen (dat is het verplaatsen van de ene kade naar een andere) van grote schepen of offshore-objecten.

En dan zijn er de vastmakers of bootlieden, in Rotterdam zijn dat de roeiers van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht (KRVE), de experts op het gebied van afmeren, ontmeren en verhalen van zeeschepen in de Rotterdamse Haven. Met moderne vletten, tenders en winchwagens leggen ze elk schip 24/7 onder alle weersomstandigheden vast aan de kades. Tankers en zeeschepen langer dan 75 meter zijn verplicht gebruik te maken van deze diensten.

In de Amsterdamse Haven doet De Koperen Ploeg dit. De Koperen Ploeg is een commerciële organisatie die zich voornamelijk bezighoudt met het afmeren, ontmeren en verhalen van schepen in het Amsterdams havengebied. Verder verzorgt de Koperen Ploeg de bevoorrading van schepen, personen- en goederenvervoer naar en van schepen alsmede alle andere diensten die daarmee verband houden en door de kapitein, de scheepsagent of andere relevante partijen worden gevraagd.
Meer informatie nautische diensten

Loodswezen

Registerloodsen vervullen een belangrijke rol in de haven. Zij zijn de verbindende factor tussen het schip, de verkeersdienst en diverse maritieme partijen daaromheen. Weer of geen weer, zicht of geen zicht, zij loodsen veilig alle schepen naar de kade en naar zee. Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Bij het Nederlands Loodswezen zeggen ze dan ook wel eens; ‘Als het drijft, moeten we het door de haven kunnen loodsen.’ Loodsen hebben dan ook niet alleen kennis over de manoeuvreer- en vaareigenschappen van zo’n beetje alle typen schepen, maar beschikken ook over inlevingsvermogen. Naast de kapitein op de brug hebben ze te maken met verschillende mensen en culturen en nationaliteiten van over de hele wereld. Geen dag is dan ook hetzelfde.

Aan het werk als loods?
Zie je jezelf werken in één van de Nederlandse zeehavens? Wil je leren om met windkracht 7 dat schip voor de kant te krijgen? En zie je het als een uitdaging om kapiteins van over de hele wereld te adviseren? Dat is het beroep van loods zeker wat voor jou!

In het schema hieronder zie je welke ‘route’ op jou van toepassing is. Meer weten over dit mooie beroep? Kijk dan eens op www.werkenbijhetloodswezen.nl of www.werkenbijhetloodswezen.nl/leren-over-loodsen
Alles over loodsen

Maritieme diensten

In de Nederlandse havens staan een ruim aanbod maritieme dienstverleners klaar voor bevoorrading, bouw, onderhoud, reparaties, inspecties en bunkering van schepen en offshore-objecten.

In havens zijn er ontzettend veel dienstverleners voor onder andere nieuwbouw en afbouw van schepen of offshore objecten, onderhoud, reparaties en inspecties.

Scheepsbevoorraders leveren onder andere nautische apparatuur, reserveonderedlene, schoonmaakmiddelen en proviand voor de bemanning.

Scheepsagenten verzorgen de scheepsafhandelingen of een gedeelte daarvan zoals het inlichten van loodsen, scheepsbevoorrading en scheepsvertegenwoordiging.
Meer informatie maritieme diensten