Kennisinstituten

Nederland staat bekend als een innovatief land. Dat betekent dat we hier vaak nieuwe ideeën en ontwerpen verzinnen, ontdekken en ontwikkelen. Deze worden door de rest van de wereld gekocht en overgenomen.

Maar hoe wordt een idee eigenlijk een innovatie? Daarvoor heb je eerst een ingeving nodig, waarbij je denkt: Dit bestaat nog niet, maar is eigenlijk wel onmisbaar! Of je ziet iets dat al bestaat en denkt dat het mogelijk is om dat te verbeteren.

Onderzoekers bij TNO werken bijvoorbeeld aan maritieme innovaties.
Naar TNO

Er wordt op dit moment gekeken naar de mogelijkheden van verschillende ideeën. Bijvoorbeeld meer windmolens op zee, maar ook op afstand bestuurbare schepen. Dit wordt natuurlijk niet van de één op de andere dag gemaakt. De ideeën worden eerst in een klein concept gemaakt, bijvoorbeeld bij de Technische Universiteit Delft, TNO of MARIN. Hier worden ze ook met een schaalmodel getest in een grote bak met water, die in het klein kan testen of een schip, windmolen of drijvend eiland wel tegen ze omstandigheden van de zee kan.
Naar MARIN

De kennisinstituten maken dus modellen en testen of het echt gaat werken. Daarna geven ze een advies wat de innovatie nog beter maakt. Zo komen er uiteindelijk alleen maar goedwerkende producten op te markt.
Naar TU Delft