Binnenvaart

Je hebt ze vast al wel een keer zien varen op de kanalen en rivieren in Nederland: binnenvaartschepen. Deze schepen vervoeren allerlei ladingsoorten over de Europese binnenwateren. Wist je dat Nederland de meeste binnenvaartschepen in heel Europa heeft?

Werken in de Binnenvaart

Heb je geen zin in een saaie 9 tot 5 baan maar wil je avontuur in je werk en droom je van een arbeidsplek die er iedere dag anders uitziet? Ben je geïnteresseerd in techniek, houd je van de gezonde buitenlucht en wil je graag reizen en een leuke werkomgeving? Denk dan eens aan een carrière in de binnenvaart. Stuurman of kapitein, het zijn functies waar veel vraag naar is en dus met grote baanzekerheid. Bekijk onderstaande video om een goed beeld te krijgen over werken in de Binnenvaart.

Er zijn veel verschillende soorten binnenvaartschepen, zoals:

  • Tankers (vervoeren vloeistoffen, zoals olie, gassen, maar ook cement)
  • Beunschepen (vervoeren nat zand of bagger en hebben een eigen pompsysteem om zand te behouden en het water weg te pompen)
  • Droge lading schepen (denk aan graan, erts, veevoer en natuurlijk containers)
  • Duw- en sleepboten (drijvende machinekamer en woning, om een grote geladen bak, ponton, drijvende kraan of baggermolen zonder motor te verplaatsen)
  • Passagiersschepen (vervoeren mensen op een cruisevakantie of op een pont van a naar b)
  • Ro-ro-schip (Roll-on-roll-of-schip, vervoert rollende lading zoals auto’s, tractoren en legervoertuigen)
Ontdek banen en stages

Schepen

De Benelux, België, Nederland en Luxemburg vertegenwoordigen samen 78% van de EU-binnenvaart. Nederland heeft de grootste en modernste vloot van binnenvaartschepen van Europa (ca.8.000 schepen), met een totaal laadvermogen van 9 miljoen ton. Deze vloot neemt een totaal aandeel van 34% van het goederenvervoer voor zijn rekening. Om enig idee van de efficiency van vervoer over water te krijgen; Het grootste binnenvaartschip in de Nederlandse vloot is een motortankschip van 147 meter lang en 22,80 meter breed en heeft een laadvermogen van 13.331 ton. Onder Belgische vlag varen ca. 1.200 binnenvaartschepen met een totale capaciteit van 1.859.439 ton.

Transport via de binnenvaart is ook nog eens een keer een hele schone manier van vervoer. Een standaard binnenvaartschip van 110 meter kan maximaal zo’n 3500 ton vervoeren. Dit staat gelijk aan 120 vrachtwagens. Het grootste binnenvaartschip vervoert zo’n 10.000 ton en zelfs het kleinste binnenvaartschip kan al zo’n 350 ton vervoeren. Een schip van 135 meter staat gelijk aan ca. 250 vrachtwagens.
Bekijk alle maritieme opleidingen

Wil je eigen baas zijn en zelf bepalen waar je staat en gaat? Nieuwe mensen leren kennen en herinneringen maken in elke uithoek van Europa? Bezig zijn met techniek, stuurmanskunst en handel, allemaal tegelijk? Je vindt het allemaal in de binnenvaart.

Neem snel een kijkje bij alle opleidingen waarmee je binnen een paar jaar matroos of schipper bent!
Ontdek de binnenvaart