< Terug naar het overzicht
Da Vinci College
MBO
Dordrecht

Ondernemend meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer Dordrecht

In leerjaar 1 start je met je opleiding meubelmaker. Gedurende het jaar leer je aan de hand van projecten de fijne kneepjes van het vak. Tijdens deze projecten krijg je theorieles en leer je tekeningen en werkplanningen maken. Dit pas je toe in de praktijk bij bijvoorbeeld het maken van een gereedschapskist. Na leerjaar 1 bepalen we met elkaar of je doorstroomt naar niveau 2, 3 of 4.

Over het beroep

Een Ondernemend meubelmaker maakt meubels en interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of specifiek voor schepen. Hij maakt daarom vaak unieke producten, of ontwikkeld producten die in serie geproduceerd worden.


De vormgeving en het materiaal zijn daarbij belangrijk. Je werkt veel met machines en handgereedschappen. Daarmee maakt je de onderdelen in de werkplaats. Op locatie worden de interieurs geplaatst. De Ondernemend meubelmaker (scheeps) interieurbouw heeft verstand van verschillende houtsoorten, maar ook van verschillende plaatmaterialen en andere materialen zoals kunststof, glas en metaal, die in interieurs verwerkt worden.


Naast de uitvoering van het vak, bewaakt de ondernemend vakman de voortgang en kwaliteit van het werk en begeleidt hij minder ervaren collega's. Hij vertelt hen vooraf wat ze gaan doen en wat er van hen verwacht wordt.


Tot slot bereidt je het werk voor door het maken van tekeningen, begrotingen en planningen. Je bewaakt de kwaliteit van het werk en onderhoud contact met klant en opdrachtgevers.
Lees meer