Zeewier als voedselbron – #MW2017

MbH

Rotterdam

09.11.2017

#MW2017

De overbevolking in de wereld zorgt voor een sterke toename naar voedsel. De zee biedt hiervoor uitkomst. Enerzijds door duurzame visvangst, maar in toenemende mate ook het kweken van vis, zeewier en algen. Teelt van deze nieuwe voedselvormen op zee wordt in de volksmond aquacultuur genoemd. Diverse onderzoeksinstituten en bedrijven doen onderzoek naar mogelijkheden voor het exploiteren van deze aquacultuur. Niet zelden wordt hierbij gekeken of bij bestaande duurzame initiatieven kan worden aangesloten. De bestaande windmolenparken met hun infrastructuur voor ondersteuning op zee bieden een uitstekende basis voor het koppelen met het verbouwen van voedsel op en in zee.

 

Zeewier lijkt er als voedselbron uit de springen. Het is een duurzame bron van eiwitten, mineralen en polysachariden. Het kan worden gecultiveerd zonder de behoefte aan akkerland of zoet water. Vooral in combinatie met vis-aquacultuur kan een grote milieu-ontlasting worden bereikt. Grootschalige (mechanische) zeewierteelt op kustgebieden en offshore (bijvoorbeeld de Noordzee) zal bijdragen tot voedselveiligheid, hernieuwbare grondstoffen (chemicaliën, verf) en biobrandstoffen, waardoor zeewier een belangrijke rol kan spelen in een duurzame maritieme toekomst.

Op dit moment zijn een aantal kleine zeewiertelers in Nederland actief, maar die opereren voornamelijk vanuit bestaande bassins. In andere delen van de wereld is de aquacultuur al verder ontwikkeld, de jaarlijkse productie van zeewier is momenteel rond de 27 miljoen ton. Het grootste gedeelte daarvan komt uit de zeegebieden rond Azië. Het Nederlandse Royal IHC kijkt reikhalzend uit naar deze ontwikkelingen en investeert in het mechaniseren van zowel het zaaien als het oogsten van zeewier op de zeebodem. Damen uit Gorinchem is inmiddels ook op deze markt ingesprongen en levert zogenaamde ‘aquaculture support vessels’. Deze schepen zijn afgestemd op de grote verscheidenheid aan werkzaamheden binnen deze nieuwe sector. Ze bieden een goede stabiliteit en ruime dekken, om dit duurzame werk op zee goed uit te kunnen voeren.

Al met al is deze duurzame manier van verbouwen op zee een fantastische kans voor de toekomst. Niet alleen lossen we er grote voedselproblemen in de wereld mee op, maar we leren ook op een geheel andere manier naar onze zeeën te kijken. De maritieme sector in Nederland is gaarne bereid om in deze ontwikkelingen te investeren. 

In 2016 is er ook een MIIP (Maritiem Innovatie Impuls Project) gestart. Het Nationale onderzoek coalitie zeewier. Ook hier kunt u meer informatie vinden over zeewier als voedselbron.

Bronnen: Sustainable marine solutions en NRC.nl

Lees artikel akkerbouw op volle zee

 

Evenementen
December 2018
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen