YMR blog : Wat maakt werken in de scheepsbouw zo leuk?

Dennis van der Meer

Rotterdam

29.09.2017

De maritieme sector is een heel brede sector met een boel sub-sectoren. Vandaag wil ik, Young Maritime Representative Dennis, jullie met deze blog een impressie geven in een van die richtingen; de scheepsbouw. Deze  sub-sector is verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de schepen waarmee de overige sectoren hun werk doen.

Waarom ik in deze sector ben gestapt

Voor mij was het puur toeval dat ik in de sector scheepsbouw ben beland. Mijn familie heeft namelijk helemaal geen connectie met varen of schepen. Dit maakte mijn keuze eigenlijk  best spannend, omdat je niet weet wat je kan verwachten en er ook niemand is die je kan vertellen wat er ongeveer staat te gebeuren. Toch werd ik naar deze sector getrokken door de mooie schepen en de passie die iedereen met elkaar deelt. Binnen de sector kent iedereen elkaar en dat merk je dagelijks!

Mogelijkheden

Een van de leukste dingen binnen de sector scheepsbouw vind ik toch wel dat er altijd wordt doorontwikkeld. Er wordt alsmaar gewerkt aan oplossingen om de grootste problemen die binnen de sector heersen aan te pakken. Om deze problemen aan te pakken moet er worden nagedacht over slimme innovaties. Dit betekent ook dat er soms op het oog best vreemde oplossingen worden bedacht, die achteraf helemaal niet zo vreemd blijken te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Axe Bow van Damen Shipyards. Deze ziet er op het oog heel anders uit dan een normaal schip, maar de weerstandsvermindering is enorm. Er heerst binnen de sector een mentaliteit dat ieder idee mogelijk is. Hierdoor kan je als scheepsbouwer je creativiteit echt de vrije loop laten gaan. Dit maakt de sector heel divers en ontzettend gaaf om in te werken.

Ontwerpen en bouwen

Misschien lijkt het er op alsof de scheepsbouw binnen Nederland ophoudt bij een aantal ontwerpbureaus met kantoorbanen. Dit is zeker niet waar! Ja, het Nederlandse deel van de scheepsbouwsector bestaat voor een deel uit kantoren. Maar er zijn ook nog genoeg scheepswerven te vinden. Deze zijn voornamelijk actief in het bouwen van custom-build superjachten of de productie van offshore schepen. Dus ook als jij liever met je handen werkt, is er binnen de scheepsbouw zeker een plek voor jou!

Al met al vind ik werken binnen deze sector hartstikke afwisselend, leuk en uitdagend. Verder is het super tof om mee te werken aan iets waar Nederland groot in is; super mooie schepen en andere maritieme werktuigen.

Lijkt scheepsbouw ook iets voor jou? Klik dan op onderstaande button om te zien welke opleidingen er allemaal zijn!

BEKIJK SCHEEPSBOUW OPLEIDINGEN

Facebook

24 hours ago

Young Maritime Representative

Vandaag zijn we op het Navingo Career Event waar veel verschillende maritieme bedrijven te bezoeken zijn en je de sector kunt beleven. Jullie zijn allemaal van harte welkom om ook naar de beurs te komen! Tot zo! ... See MoreSee Less

Ben jij geïnteresseerd in een maritieme baan en wil je meer weten over de bedrijven die jou een baan kunnen aanbieden? Kom dan donderdag 23 mei naar het Navingo Career Event in de @RDM Onderzeebootloods! Wij geven daar verschillende rondleidingen.
Via deze link vind je info over het event: www.navingocareerevent.com/nl/presentatie-young-maritime-representatives

Ook kan je ons natuurlijk aanspreken als je een nieuwe YMR wilt worden!
Kijk hier voor meer info over YMR zijn: maritimebyholland.nl/aanmelden/
... See MoreSee Less

''Mijn passie ligt bij het vertellen en fotograferen van de maritieme wereld''. 📸 Dat was voor Peter Paul van Voorst dé reden om maritieme jongerenambassadeur te worden.

Het is een perfecte manier om maritieme bedrijven te leren kennen en jouw enthousiasme op jongeren over te brengen. Meer weten? Kijk op: bit.ly/aanmeldenYMR
... See MoreSee Less

Mijn passie ligt bij het vertellen en fotograferen van de maritieme wereld. 📸 Dat was voor Peter Paul van Voorst dé reden om maritieme jongerenambassadeur te worden. 

Het is een perfecte manier om maritieme bedrijven te leren kennen en jouw enthousiasme op jongeren over te brengen. Meer weten? Kijk op: http://bit.ly/aanmeldenYMR

 

Comment on Facebook

Huub Steeghs

Load more