YMR blog: Solliciteren bij de Marine!

Desiree Raaijman

Den helder

09.03.2018

Na veel studies en opties bekeken te hebben, heb je er misschien eindelijk voor gekozen om jouw carrière voort te gaan zetten bij de Koninklijke Marine. Of je hebt nog geen idee, maar je bent wel benieuwd hoe het sollicitatieproces er uit zou komen te zien. Om jou zo goed mogelijk op de sollicitatie voor te bereiden, laten we in deze blog zien hoe dit in zijn werk gaat.

 

Open dag

Het maakt niet uit welke studie, richting of werkveld je in wilt, het is altijd verstandig om langs te gaan op een open dag. Bij defensie is het zelfs verplicht om naar een open dag te gaan voordat je solliciteert! De marine kent altijd verschillende open dagen, dus er is voor ieder wat wils. Als je geïnteresseerd bent in de technische kant van defensie, kun je naar het Tech Event, voor de dames is er elk jaar de meidenvaardag en ook de matrozen en officiersopleidingen kennen hun eigen open dagen. Bijna altijd mag je ook aan boord van één van de schepen kijken, dus het wordt zeker een leuke dag! Let goed op en stel veel vragen, dit kan later tijdens je sollicitatie nog van pas komen.

Sollicitatieformulier

Als je nu weet wat je bij de Marine wilt gaan doen, kun je op werkenbijdefensie.nl je sollicitatie aanvragen. Hiervoor krijg je enkele formulieren en een vragentest thuis gestuurd, die je uiteraard waarheidsgetrouw moet invullen. De vragenlijst bestaat onder andere uit een persoonlijkheidstest, beantwoord deze vragen naar hoe je werkelijk bent, niet naar wat je denkt dat de marine wilt horen. Er bestaat geen perfecte persoonlijkheid en defensie is hier ook zeker niet naar op zoek. Dus wees vooral jezelf!

Aanname en advies commissie

Wil je een officiersfunctie gaan vervullen bij defensie, dan moet je eerst langs de aanname- en adviescommissie. Dit is een sollicitatiegesprek met drie defensiemedewerkers, die er met jou samen achter proberen te komen of je geschikt bent voor een leidinggevende functie. Je kunt je goed voorbereiden op dit gesprek, door je te verdiepen in hoe je opleiding eruit komt te zien, wat je eerste functies zullen zijn en hoe defensie is opgebouwd. Dit staat allemaal op werkenbijdefensie.nl en je kunt uiteraard vragen hierover stellen op de open dag.

Psychologische keuring

De volgende stap in je sollicitatietraject, is de psychologische keuring. Deze dag begint wederom met het invullen van een vragenlijst, welke de psycholoog zal gebruiken om een goed gesprek met je te kunnen houden. Je hoeft zeker niet bang te zijn voor dit gesprek, de psychologen proberen je enkel te leren kennen en zo te bepalen of jij bij defensie past. Wees dus vooral heel open over jezelf, dat kan je alleen maar verder helpen. Ook is het belangrijk van te voren na te denken over de vragen die je later in je carrière tegen zou kunnen komen. Wat zou je ervan vinden als je op uitzending moet? Vind je het erg om lang van huis weg te gaan? Ben je privé bereid om offers te maken voor je werk? Het is sowieso handig om over dit soort dingen nagedacht te hebben voordat je solliciteert.

Medische keuring

De voorlaatste stap in je sollicitatietraject, is de medische keuring. Hier gaan de artsen van defensie kijken of jouw lichaam de eisen van je latere functie aankan. Voor deze keuring, zal je een urinetest krijgen, worden je hart en longen gemeten, ga je langs de oor-, oog- en tandarts en zal de keuringsarts nog een algemeen medisch beeld van je proberen te krijgen. Probeer voorafgaand aan je medische keuring goed te eten, drinken en zorg dat je een goede nachtrust hebt gehad.

Sporttest

Als je het medisch proces hebt afgerond, ga je ook een sporttest doen. Hier zullen ze door middel van verschillende testen jouw conditie en kracht meten. De eisen van deze sporttest verschillen per functie, maar zijn gelukkig allemaal terug te vinden op werkenbijdefensie.nl. Ook staan hier uitgebreide schema’s op om jou op tijd fit te krijgen, begin dus op tijd!

Heb je aan alle eisen voldaan? Gefeliciteerd! Dit betekent dat jij geschikt bent voor één van de ontzettend mooie functies die de Marine te bieden heeft! Afhankelijk van de door jou gekozen functie, zal je nu gaan wachten tot het moment dat jouw opleiding gaat beginnen. Hopelijk heeft deze blog je wat meer inzicht gegeven in het sollicitatietraject. Als je meer vragen hebt, kun je kijken op werkenbijdefensie.nl of stuur je vragen naar ons.

Alvast heel veel succes met solliciteren!

Facebook

Marijn ging mee met de Tall Ships Races 2019. Een bijzondere race in Noorwegen en Denemarken met deze grote zeilschepen. ⛵️ Hij eindigde met zijn schip als eerste! 🏆🎉

#tsrf19 #tsrb19 #tsr2019
... See MoreSee Less

2 weeks ago

Young Maritime Representative

... See MoreSee Less

2 weeks ago

Young Maritime Representative

... See MoreSee Less

Zie jij jezelf al staan op het Maritime Awards Gala? Naast de minister op een sleepboot? ⚓️ Of film jij een helikopter van de Koninklijke Marine? 🚁
Dit weekend is je LAATSTE KANS! Je hebt nog tot 9 juni om aan te melden als maritieme jongerenambassadeur 2019/2020.

Geef je snel op: bit.ly/YMR19-20
... See MoreSee Less

Zie jij jezelf al staan op het Maritime Awards Gala? Naast de minister op een sleepboot? ⚓️ Of film jij een helikopter van de Koninklijke Marine? 🚁 
Dit weekend is je LAATSTE KANS! Je hebt nog tot 9 juni om aan te melden als maritieme jongerenambassadeur 2019/2020. 

Geef je snel op: http://bit.ly/YMR19-20Image attachmentImage attachment

2 months ago

Young Maritime Representative

Vandaag zijn we op het Navingo Career Event waar veel verschillende maritieme bedrijven te bezoeken zijn en je de sector kunt beleven. Jullie zijn allemaal van harte welkom om ook naar de beurs te komen! Tot zo! ... See MoreSee Less

Load more