YMR Blog : Ieder vrij moment op zee

MbH

Rotterdam

26.08.2016

YMR blog

Haar moeder werd altijd zeeziek, dus je kunt niet zeggen dat het varen Sharon echt met de paplepel is ingegoten. Maar toen zij tijdens een bezoekje met de Middelbare School in aanraking kwam met het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam, was de 19-jarige Sharon gelijk verkocht. Nu is zij, naast haar studie, vrijwel ieder vrij moment op zee te vinden. Met nog een half jaar te gaan in de schoolbanken, zal zij vanaf februari 2017 voorgoed het ruime sop kiezen. Daarmee is Sharon een rasechte ‘zeevrouw’ in de dop.

 

Sharon volgt de vierjarige mbo-opleiding tot Maritiem Officier aan het STC in Rotterdam. Daar begint ze binnenkort aan haar vierde studiejaar. Het theoriegedeelte van dit laatste schooljaar duurt tot februari 2017, waarna ze begint aan haar tweede varende stage. Daarmee is de maritieme opleiding afgerond en kan het varende bestaan echt beginnen. Hoewel ze tot nu toe ook de nodige vaaruren heeft gemaakt. Tijdens haar eerste stage, bijbaan, vakantie- en vrijwilligerswerk werden al de nodige zeemijlen gevaren.

sharon3Sharon viel gelijk tijdens haar eerste varende stage met haar neus in de boter. Zij mocht varen op een van de grotere schepen van rederij ‘Royal Wagenborg’, MV Tiberborg. Met dit schip voer ze letterlijk bijna de wereld rond. Na een vertrek vanuit Zuid-Korea voerde de stageplek haar via het Panamakanaal naar de Verenigde Staten. Van daaruit pendelde ze een aantal keren over de Atlantische oceaan naar Europa op en neer, tot de stageperiode erop zat. Het was voor Sharon ook gelijk een eerste ervaring met een gemengde bemanning. De derde stuurman en werktuigkundige binnen de zestienkoppige bemanning waren van Filipijnse en Vietnamese afkomst. “Dat was in het begin even wennen aan elkaars normen en waarden, maar binnen een week voelde de gehele bemanning als een hechte vriendengroep aan.”; licht Sharon toe. “Dat was een mooie mix van culturen”.

Afgelopen zomer mocht Sharon wederom varen bij ‘Royal Wagenborg’. Dit keer was het vakantiewerk aan boord van de MV Schieborg. Het schip voer met voornamelijk rijdende lading, variërend van trailers tot tractoren, tussen Zeebrugge en Göteborg op en neer. “Een intensieve maand, waarbij het schip telkens maar kort in de haven lag om te laden en te lossen. Na gemiddeld zes uur was het schip weer gereed om terug te varen.” Begin augustus keerde ze terug van dit vakantiewerk om enkele weken daarna gelijk weer te vertrekken voor een varende vrijwilligersbaan. Als aspirant machinist vaart Sharon mee aan boord van het zeilende opleidingsschip de ‘Eendracht’. Deze tocht voert in twee weken van het Franse Honfleur naar het Nederlandse Vlissingen, van waaruit nog een aantal dagtochten worden gevaren.  

sharon1Als Sharon op school zit, valt ze ook nog in aan boord van het zeilschip ‘Fantastiko’, dat ligt afgemeerd in de Oude Haven in Rotterdam. Dit schip fungeert als hotelschip, maar gaat ook regelmatig varen met haar gasten. Wanneer zo’n vaartocht wordt gemaakt, fungeert Sharon als matroos en roerganger. En passant vertelt ze de gasten tijdens de vaartocht een verhaal over de gebouwen waar ze langs varen.

Dat verhalen vertellen kan haar straks als Young Martime Representative (YMR) goed van pas komen. Net als iedere andere kandidaat YMR heeft ook Sharon een missie. “Ik wil meiden en vrouwen inspireren om voor een maritiem beroep te kiezen. Je ziet nog steeds weinig vrouwen met dit beroep, dit wil ik veranderen door anderen te inspireren, informeren en amuseren. Ook wil ik laten zien dat dit één van de mooiste beroepen ter wereld is.” Sharon zal net op tijd in Nederland terug zijn om de Wereldhavendagen bij de wonen, waar de nieuwe YMR’s op de eerste dag worden verkozen. Op dit evenement, met als thema ‘The Smartest Port’, zal Sharon zich ongetwijfeld helemaal op haar gemak voelen. Misschien dat zij haar neus ook even laat zien op het Martime by Holland jongerenplein, zodat je haar daar ook in levende lijve kunt ontmoeten!

Facebook

Zie jij jezelf al staan op het Maritime Awards Gala? Naast de minister op een sleepboot? ⚓️ Of film jij een helikopter van de Koninklijke Marine? 🚁
Dit weekend is je LAATSTE KANS! Je hebt nog tot 9 juni om aan te melden als maritieme jongerenambassadeur 2019/2020.

Geef je snel op: bit.ly/YMR19-20
... See MoreSee Less

Zie jij jezelf al staan op het Maritime Awards Gala? Naast de minister op een sleepboot? ⚓️ Of film jij een helikopter van de Koninklijke Marine? 🚁 
Dit weekend is je LAATSTE KANS! Je hebt nog tot 9 juni om aan te melden als maritieme jongerenambassadeur 2019/2020. 

Geef je snel op: http://bit.ly/YMR19-20Image attachmentImage attachment

1 month ago

Young Maritime Representative

Vandaag zijn we op het Navingo Career Event waar veel verschillende maritieme bedrijven te bezoeken zijn en je de sector kunt beleven. Jullie zijn allemaal van harte welkom om ook naar de beurs te komen! Tot zo! ... See MoreSee Less

Ben jij geïnteresseerd in een maritieme baan en wil je meer weten over de bedrijven die jou een baan kunnen aanbieden? Kom dan donderdag 23 mei naar het Navingo Career Event in de @RDM Onderzeebootloods! Wij geven daar verschillende rondleidingen.
Via deze link vind je info over het event: www.navingocareerevent.com/nl/presentatie-young-maritime-representatives

Ook kan je ons natuurlijk aanspreken als je een nieuwe YMR wilt worden!
Kijk hier voor meer info over YMR zijn: maritimebyholland.nl/aanmelden/
... See MoreSee Less

''Mijn passie ligt bij het vertellen en fotograferen van de maritieme wereld''. 📸 Dat was voor Peter Paul van Voorst dé reden om maritieme jongerenambassadeur te worden.

Het is een perfecte manier om maritieme bedrijven te leren kennen en jouw enthousiasme op jongeren over te brengen. Meer weten? Kijk op: bit.ly/aanmeldenYMR
... See MoreSee Less

Mijn passie ligt bij het vertellen en fotograferen van de maritieme wereld. 📸 Dat was voor Peter Paul van Voorst dé reden om maritieme jongerenambassadeur te worden. 

Het is een perfecte manier om maritieme bedrijven te leren kennen en jouw enthousiasme op jongeren over te brengen. Meer weten? Kijk op: http://bit.ly/aanmeldenYMR

 

Comment on Facebook

Huub Steeghs

Load more