YMR blog : Enthousiast door de varende praktijk

MbH

Rotterdam

08.07.2016

YMR 2016/2017, YMR blog

Hij is zowat op het water geboren en leerde op jonge leeftijd zeilboten varen. Bijna iedere bijbaan die hij had, was hij te vinden op het water. Douwe Pentenga, student aan de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam, heeft het zoute water van jongs af aan door zijn aderen stromen. Toch heeft hij aan het begin van zijn maritieme opleiding ook even getwijfeld of dit wel de juiste beroepskeuze was.

 
Douwe Pentenga 1Douwe Pentenga is tweeëntwintig jaar oud. Hij leefde de eerste jaren van zijn leven samen met zijn ouders op een woonboot aan een zijtak van het Noordzeekanaal. De zeeschepen voeren daar letterlijk door zijn achtertuin. Wonende aan het water kwam hij al snel met de watersport in aanraking. Op jonge leeftijd behaalde hij zijn zeildiploma’s. Na zijn lagere school wilde hij niets liever dan van varen zijn beroep maken.
 

Bij voorkeur wilde Douwe dan ook gelijk na zijn lagere school naar de binnenvaartschool. Met een gymnasium-schooladvies op zak, vonden zijn ouders het toch verstandiger om eerst naar een reguliere Middelbare School te gaan, voordat hij zich op de Hogere Zeevaartschool in Rotterdam meldde. Ondanks het zoute water in zijn aderen, sloeg daar de twijfel toe. Had hij wel de juiste keuze gemaakt?

Het eerste studiejaar werd dan ook snel onderbroken, om in de praktijk te gaan varen. Douwe monsterde aan bij de familierederij Danser van Gent. Daar maakte hij zijn eerste zeemijlen en ontdekte al snel dat hij zijn passie daadwerkelijk had gevonden. Als je Douwe diep in zijn hart kijkt, zou hij graag zien dat iedere zeevaartschool-leerling eerst een vaarperiode meemaakt, voordat hij aan zijn opleiding begint. “Door de ervaring van leven en werken aan boord, kun je ontdekken of het varende bestaan echt voor jouw geschikt is.”  

Na deze korte vaarperiode besluit hij om zijn opleiding wat dichter bij huis te vervolgen aan de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam. Hier voelde hij zich gelijk als een vis in het water. Hij doorloopt hier de eerste twee studiejaren snel en weet tussentijds ervaring op te doen bij de rederij Royal Wagenborg. Daar vaart hij op een Roll On Roll Off (RoRo) schip tussen Göteborg en Zeebrugge. Een ander type schip en dus ook weer een andere ervaring.

Het derde studiejaar van de zeevaartschool staat grotendeels in het teken van de varende praktijk, waar Douwe wederom voor een ander type schip kiest. Dit keer is het de beurt aan rederij Antony Veder, die voornamelijk met gastankers vaart. Een behoorlijk grote rederij, die haar zaken goed voor elkaar heeft. Douwe heeft daarom besloten dat hij ook zijn tweede varende stage, aan het einde van het vierde leerjaar, bij deze rederij wil voltooien.

Voordat het zover is moet Douwe zijn ‘minor navigatie’ nog doorlopen. Tijdens deze minor doet hij ook onderzoek voor het Loodswezen, waar hij tussentijds hoopt als matroos op de loodstender te mogen varen. Alsof dat nog niet genoeg is, vult Douwe zijn vrije uren met een bijbaan als schipper op een sloep in de grachten van Amsterdam. Daar vaart hij toeristen in de rondte. Terwijl de gasten vrolijk staan te borrelen, loodst Douwe de sloep vakkundig door de nauwe grachten.

Als Young Maritime Representative hoopt Douwe dat hij zijn passie kan overbrengen aan anderen. “Nederland is van oudsher een maritieme natie, dat heeft iets moois in zich. Daarvoor zijn continue nieuwe mensen nodig. Door enthousiast te vertellen over mijn ervaringen hoop ik niet alleen voor de koopvaardij, maar voor de gehele maritieme sector jongeren enthousiast te kunnen maken.”

De bekendmaking van de nieuwe YMR’s zal plaats vinden tijdens de opening van de Wereldhavendagen. De Wereldhavendagen vinden plaats op 2, 3 en 4 september 2016.

Evenementen
September 2020
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen

Facebook

Used for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Young Maritime Representative

Wil jij dit schooljaar ook maritieme jongerenambassadeur worden?
Meld je aan via maritimebyholland.nl/aanmelden/
... See MoreSee Less

Wil jij dit schooljaar ook maritieme jongerenambassadeur worden?
Meld je aan via https://maritimebyholland.nl/aanmelden/

2 weeks ago

Young Maritime Representative

Voor ons is het alweer een jaar geleden dat wij tijdens de Wereldhavendagen 2019 bekend werden gemaakt als de nieuwe young maritime representatives. Wij zijn nog vol op aan het genieten van onze tijd als jongeren ambassadeurs!! Lijkt het jou nou ook super leuk jongeren enthousiast te maken voor de maritieme sector en zelf super vette ervaringen op te doen? Meld je dan aan via maritimebyholland.nl/aanmelden-ymr-2020-2021/. ... See MoreSee Less

Voor ons is het alweer een jaar geleden dat wij tijdens de Wereldhavendagen 2019 bekend werden gemaakt als de nieuwe young maritime representatives. Wij zijn nog vol op aan het genieten van onze tijd als jongeren ambassadeurs!!  Lijkt het jou nou ook super leuk jongeren enthousiast te maken voor de maritieme sector en zelf super vette ervaringen op te doen? Meld je dan aan via https://maritimebyholland.nl/aanmelden-ymr-2020-2021/.

Ik (Jesper) ben sinds afgelopen dinsdag aan boord van de MV Fairmaster van Jumbo als stagiaire. Ik heb hier heel lang naar uitgekeken omdat ik dan eindelijk de lessen van school kan gaan toepassen in de praktijk. Eindelijk kan ik gaan beleven hoe het leven op zee eraan toe gaat en hoe het is om zware lading te laden, vervoeren en te lossen. Door Covid-19 is alles net wat anders dan normaal maar alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen die nodig zijn, zoals vooraf laten testen. Ondanks dat ga ik met heel veel plezier beginnen aan deze periode van 5 maanden!! ... See MoreSee Less

Ik (Jesper) ben sinds afgelopen dinsdag aan boord van de MV Fairmaster van Jumbo als stagiaire. Ik heb hier heel lang naar uitgekeken omdat ik dan eindelijk de lessen van school kan gaan toepassen in de praktijk. Eindelijk kan ik gaan beleven hoe het leven op zee eraan toe gaat en hoe het is om zware lading te laden, vervoeren en te lossen. Door Covid-19 is alles net wat anders dan normaal maar alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen die nodig zijn, zoals vooraf laten testen. Ondanks dat ga ik met heel veel plezier beginnen aan deze periode van 5 maanden!!Image attachment

Comment on Facebook 520378391379629_3330415033709270

Een goede raad: niet alleen uitvoeren wat opgedragen zal worden, ook tijd nemen om te snuffelen in alle manuals ook al is dat maar een uurtje per dag ; over 5 maanden weet je dan weliswaar niet alles maar weet je wel waar je het kunt opzoeken indien nodig.

Succes

De Wereldhavendagen gaan dit jaar helaas niet door zoals we normaal gesproken gewend zijn, maar toch wil je het dit jaar niet missen! Op 5 september is het Digital Port Day en is er volop aandacht voor het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Dit kun je volgen door de social media kanalen van de Wereldhavendagen goed in de gaten te houden!
Ook brengen ze de haven naar de scholen toe, vanaf 4 september. Door gastlessen, havenbelevingen en lespakketten. Super leuk! Hoe ga jij de Wereldhavendagen dit jaar beleven? Lees hier meer: wereldhavendagen.nl/
Wereldhavendagen Rotterdam
... See MoreSee Less

De Wereldhavendagen gaan dit jaar helaas niet door zoals we normaal gesproken gewend zijn, maar toch wil je het dit jaar niet missen! Op 5 september is het Digital Port Day en is er volop aandacht voor het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Dit kun je volgen door de social media kanalen van de Wereldhavendagen goed in de gaten te houden!
Ook brengen ze de haven naar de scholen toe, vanaf 4 september. Door gastlessen, havenbelevingen en lespakketten. Super leuk! Hoe ga jij de Wereldhavendagen dit jaar beleven? Lees hier meer: https://wereldhavendagen.nl/
Wereldhavendagen Rotterdam

Ga jij of ken je iemand die komend jaar zijn profielwerkstuk gaat maken met een maritiem onderwerp? Geef je dan op voor de Maritime & Mainport Profielwedstrijd. Ga daarvoor naar www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl voor meer informatie hoe je mee kan doen en schrijf jezelf in! ... See MoreSee Less

Load more