Vuurdoop als maritieme jongerenambassadeurs

Jelle van de Ridder

Rotterdam

15.09.2017

Tijdens de Wereldhavendagen beleefden Desiree, Laura, Dennis en ik (Jelle) de vuurdoop van ons jaar als Young Maritime Representatives (YMR’s). Nederland Maritiem Land had een druk programma opgesteld zodat wij meteen aan de slag konden om de sector te promoten tijdens de 40e editie van de Rotterdamse Wereldhavendagen. Zo hebben wij druk genetwerkt, meegedaan aan nautische demonstraties en mediaoptredens gegeven. Uiteraard hielpen wij ook bij de stand van Nederland Maritiem Land!

Promotie van de maritieme sector

Als YMR’s zetten wij ons in om jongeren te laten zien hoe leuk het is om in de maritieme sector te leren en te werken. Dit doen we met name voor (technisch geïnteresseerde) middelbare scholieren en beginnend studenten, die nog niet in aanraking zijn gekomen met deze prachtige wereld. Met allerlei filmapparatuur bij ons bezoeken we hiervoor verschillende maritieme evenementen, zoals in dit geval de Wereldhavendagen. Via social media laten wij vervolgens zien wat er zo mooi is aan de Nederlandse maritieme sector en waarom een maritieme opleiding volgen en een maritiem beroep uitoefenen zo’n goede keuze is.

Vloggen, bloggen, meemaken!

Tijdens de Wereldhavendagen hebben we enorm veel gezien en gedaan. Zo hebben we gevaren met havenbedrijven, kwamen we op radio en TV en hebben we gevaren in solarboats. Van alle activiteiten brachten we beeldmateriaal uit in de vorm van bijvoorbeeld vlogs, interviews en timelapses. Behalve dat dit heel erg leuk was om van zo dichtbij bij de activiteiten mee te maken, was het ook een vette ervaring om zo in the picture te staan en van alles verslag te doen.

Het toppunt van media-actie was tijdens ons bezoek aan de solarboats van Solar Sport One, die op dat moment met een wedstrijd bezig waren. Terwijl Desiree met haar camera op een rubberboot over het water scheerde, gaf Dennis aan het publiek uitleg over wat het betekent om YMR te zijn. Hij had zijn presentatie nog niet af of Laura en ik waren al in een solarboat geklommen om wat rondjes door het stuk haven te sprinten.

Terugblik

We kijken met zijn vieren terug op supervette Wereldhavendagen. De Rotterdamse haven en de maritieme sector hebben zich van hun beste kant laten zien en wij hebben geprobeerd dit over te brengen. In 2018 zal er weer een nieuw team van YMR’s op de Wereldhavendagen aanwezig zijn om verslag uit te brengen over het evenement. Voor ons is het echter nog maar net begonnen, er zijn nog een heleboel evenementen waar we naar toe zullen gaan!

Wil je meer weten over ons als YMR’s, of over werken en studeren in de maritieme sector? Like ons dan op facebook  of volg ons op instagram!