Vlog : Wesley en Wouter, grote passie voor maritieme innovatie

MbH

Den Helder

24.08.2017

Tijdens de Sail en Marinedagen zijn YMR-kandidaten Wesley Bakker (20 jaar) en Wouter Kervel (24 jaar) naar Den Helder afgereisd. Daar kregen ze een uniek kijkje achter de schermen op het productieplatform Paragon C462, om uitleg te krijgen over het automomous underwater vehicle Remus 100.

 

De studenten volgen beiden de opleiding voor Maritiem Officier en hebben een grote passie voor maritieme innovatie. Ze keken hun ogen dan ook uit tijdens het evenement. Wouter: “Wij hadden vanaf het platform in Den Helder mooi uitzicht over de diverse activiteiten die in de haven waren georganiseerd.” Het aanbod aan (duurzame) ontwikkelingen binnen de maritieme sector is enorm. De geavanceerde onderwaterrobot, zoals de Remus 100, is een voorbeeld waarbij innovatieve technieken als autonoom varen en vooruitstrevende navigatietools mooi samenkomen. Wouter ziet autonoom varen als één van de belangrijkste kansen voor de toekomst. Hij wil eerst een aantal jaar varen als werktuigkundige, om daarna zelf verder in de innovatieve sector aan het werk te gaan. Hij wil zich dan specialiseren in energieopwekking en automatisering (autonoom varen). Wesley heeft een iets minder concrete visie voor zijn carrière. ”De maritieme sector verandert in rap tempo. Het is belangrijk om flexibel te zijn en mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen.”

Voordat het zover is hebben beiden hun zinnen op het YMR-schap gezet. Wesley: “Ik zou de nieuwe YMR willen worden, omdat ik dan een bijdrage kan leveren aan deze mooie sector. Ik en wil jongeren laten zien wat de mogelijkheden zijn en hoe leuk het is om te werken in de maritieme industrie.” Ook Wouter vindt het leuk om te vertellen over de uitgebreide maritieme kennis, die hij heeft opgedaan tijdens zijn studie. “Daarnaast is de maritieme sector een belangrijke factor voor onze economie, die wij daarmee kunnen laten groeien. Dat wil zeggen, als wij er voldoende aandacht aan blijven besteden.” Hij vervolgt: “De gouden eeuw is voornamelijk bekostigd vanuit een sterke maritieme sector in Nederland. Deze welvaart heeft zowel in Nederland als wereldwijd een impuls gegeven aan economie, wetenschap en ontwikkeling.” Als dat geen motivatie is om ook in deze mooie sector te gaan werken, dan weten we het ook niet meer!

Of Wesley en Wouter inderdaad verkozen worden tot YMR voor het komende studiejaar, dat is nog even spannend. Op de eerste dag van de Wereldhavendagen, wordt dit pas bekend gemaakt. Hieronder tref je de vlog die ze als kandidaat-YMR hebben gemaakt.