Vlog : Myren en Dennis bezoeken scheepswerf

MbH

Zwijndrecht

17.08.2017

YMR-kandidaten Dennis van der Meer (20 jaar) en Myren Sutmuller (21 jaar) zijn afgereisd naar scheepswerf Kooiman Marine Group in Zwijndrecht om daar een video te maken. In het kader van duurzame innovatie, hebben ze daar een kijkje genomen bij een patrouillevaartuig dat in aanbouw is. Deze is bestemd voor het Havenbedrijf in Rotterdam. De maritieme studenten kregen hier alles te horen over de voordelen van een hybride schip en mochten zelfs de uiterst duurzame machinekamer betreden.

Myren is momenteel student Koopvaardij Officier Kleine Schepen aan het STC en heeft veel geleerd tijdens het bezoek aan de scheepswerf: “Het is erg leerzaam om te zien hoe een hybride systeem op een schip, in vergelijking met bijvoorbeeld een auto, werkt. Met het oog op de toekomst is het interessant om te zien hoe we schepen nóg zuiniger kunnen maken.” Dennis, student Scheeps- en Jachtbouw aan het STC, vindt het belangrijk om te laten zien dat in de maritieme sector wel degelijk wordt nagedacht over schone milieuvriendelijke oplossingen. “Onze sector is zeker meer, dan de vieze olie-verbruikende branche, zoals deze nu bekend staat.”

Gelukkig komen er steeds meer duurzame initiatieven die aantonen hoe voortvarend de Nederlandse maritieme industrie is. Dennis en Myren zien daar alleen maar kansen, als ze naar de toekomst kijken. Dennis: “Ik wil later echt out of the box denken als ik superjachten ga ontwerpen. Niets is wat mij betreft onmogelijk.” Myren ziet een mooie toekomst als scheepseigenaar van bijvoorbeeld een hybride schip voor zich: “Op zee is elke dag weer een andere uitdaging om iets op te lossen, dat trekt mij aan.”

Maar eerst willen deze maritieme studenten graag ambassadeur voor de maritieme sector worden. Dennis kijkt ernaar uit de verbindende schakel te zijn tussen de gevestigde maritieme orde en de jeugd die nog maar weinig van de sector weet. Ook Myren ziet dat helemaal zitten. Het maken van de vlog was volgens hen beiden een leuke eerste stap om te laten zien wat de maritieme sector allemaal in petto heeft. Wel vonden ze het wennen om tegen een camera te praten. Máár, zeggen ze: “Als we het vaker doen wordt het vast onze tweede natuur!”

Of Myren en Dennis inderdaad verkozen worden tot YMR voor het komende studiejaar, dat is nog even spannend. Op de eerste dag van de Wereldhavendagen, wordt dit pas bekend gemaakt. Hieronder tref je de vlog die ze als kandidaat-YMR hebben gemaakt.