Vlog : Laura en Jochem reinigen ballastwater

MbH

Gorinchem

28.08.2017

YMR-kandidaten Laura Slootweg (20 jaar) en Jochem Nonhebel (27 jaar) zijn bij Damen Shipyards in Gorinchem op bezoek geweest. Hier kregen ze uitleg over de innovatieve methode voor ballast water treatment. Schepen nemen vaak zeewater in hun ballasttanks mee, om de schepen stabiel te houden. Dit zeewater wordt in andere havens weer uit het schip gepompt, waardoor micro-organismen van de andere kant van de wereld, hier in ons zeeklimaat terechtkomen. Deze problematiek rond ballastwater is een hot topic binnen de maritieme industrie. Gelukkig is voor dit probleem ook een oplossing gevonden. Daarover maakten beiden een video die je hieronder aantreft.

 

Het bezoek aan de internationale vermaarde scheepswerf heeft daarnaast veel indruk gemaakt op de studenten. Voor Laura was het een mooie ervaring om op de werf rond te mogen lopen. Als studente Maritieme Techniek aan de Technische Universiteit Delft ligt haar hart namelijk bij het bouwen van schepen: “Het is fascinerend dat een schip zó is opgebouwd dat het in hoge golven grote objecten kan vervoeren. Een schip moet dan sterk genoeg zijn, maar ook flexibel genoeg.” Jochem is student Offshore- en Dredging Engineering aan dezelfde universiteit en wil na zijn opleiding structural engineer worden: “Ik vind de eindeloze uitdagingen en kansen die de maritieme sector biedt fascinerend. Doordat we de oceanen kunnen bevaren, komen we op plaatsen waar het eerder niet denkbaar was om te komen. Tegenwoordig drijven we overal handel, verbinden we de continenten en halen we energie uit de oceaan om ons voortbestaan te realiseren.”

Als we de kandidaten een blik laten werpen op de maritieme toekomst, ziet Jochem veel kansen in het verkrijgen van energie uit de oceanen: “We weten al aardig hoe we wind op de oceanen moeten omzetten in energie, maar daar is nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan energie uit de golven en stroming. We hebben slimme oplossingen nodig om dat te realiseren.” Laura ziet vooral kansen op het gebied van schone brandstoffen: “Stookolie is gewoonweg ontzettend vervuilend, dat kan echt niet meer. Iemand moet het voortouw nemen en hier verandering in brengen, of dat nu een regering is, of een bedrijf.”

Zoals je merkt hebben de enthousiaste studenten grote plannen voor de toekomst en delen die graag met andere jongeren: “Mijn studiekeuze is, na wat omwegen, gevallen op de maritieme sector. Daar ben ik nog steeds erg blij mee,” zegt Jochem. “Al het mooie wat ik heb mogen meemaken, gezien en wat me nog te wachten staat, daar word ik enthousiast van!” Ook Laura kijkt ernaar uit om jongeren te laten zien hoe groots de maritieme sector is. “Ik wil laten zien dat juist hier de grote uitdagingen voor de toekomst liggen!”

Of Laura en Jochem inderdaad verkozen worden tot YMR voor het komende studiejaar, dat is nog even spannend. Op de eerste dag van de Wereldhavendagen, wordt dit pas bekend gemaakt. Hieronder tref je de vlog die ze als kandidaat-YMR hebben gemaakt.