Vlog : Desiree en Wouter beiden op de brug

MbH

Den Helder

21.08.2017

Om meer te weten te komen over innovatieve maritieme ontwikkelingen, hebben YMR-kandidaten Desiree Raaijman (22 jaar) en Wouter de Wijs (27 jaar) de Ship Handling Simulator van het Koninklijk Instituut voor de Marine bezocht. Omdat Wouter naast student Marine Shipping Innovations ook stuurman is op het cruiseschip Maasdam van de Holland-Amerika Lijn, stond hij tijdens de draaidagen van de vlog op de brug van dat schip.

 

Toch hebben de studenten met een gezamenlijke passie voor de scheepvaart de know-how van de Ship Handling Simulator prima weten uit te lichten; Desiree vanaf de simulator van een brug en Wouter vanaf de echte brug van zijn schip. Desiree volgt de opleiding tot Officier Logistieke Dienst op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) én Militaire Bedrijfswetenschappen. Dat YMR’s op plaatsen komen, waar ze normaal niet komen, blijkt wel uit de ervaringen van Desiree bij het maken van de vlog: “Het grappigst vond ik dat ik op een onderdeel van het KIM ging filmen waar ik zelf nog nooit was geweest. Mijn collega-studenten die een meer nautische richting volgen, hebben hier echter bijna een jaar lang non-stop les gehad. Ze hadden me weleens verteld over deze Ship Handling Simulator, maar toen ik eenmaal binnen kwam, had ik nooit verwacht dat hij zo groot zou zijn.”

De twee studenten hebben grote dromen voor de toekomst. Zo wil Desiree later graag functies combineren: “Het liefst word ik ondergeschikt hoofd logistieke dienst aan boord van een landing platform dock of wil ik naar een missiegebied uitgezonden worden.” Wouter wil zich ook niet beperken tot een functie en ziet een combinatie van kapitein en professional binnen de maritieme sector wel zitten. Hij zou dan bijvoorbeeld een specifieke expertise op het gebied van transport, verzekering en wetgeving willen ontwikkelen.

Op de vraag waarom nou juist zij YMR moeten worden heeft Wouter al snel een antwoord klaar: “Ik ben uitstekend geschikt om mensen iets te vertellen over de periode ná de opleiding. Iets wat ik op dit moment mis, aangezien de YMR’s vaak studenten zijn met alleen maar stage-ervaring.” Desiree denkt door haar logistieke achtergrond nieuwe inzichten te kunnen bieden. “Waar tot nu toe veel aandacht uitgaat naar de technische kant van de maritieme sector, denk ik dat ik door het benaderen van logistiek en financieel geïnteresseerden, een geheel nieuwe doelgroep kan enthousiasmeren voor de maritieme sector.”

Of Desiree en Wouter inderdaad verkozen worden tot YMR voor het komende studiejaar, dat is nog even spannend. Op de eerste dag van de Wereldhavendagen, wordt dit pas bekend gemaakt. Hieronder tref je de vlog die ze als kandidaat-YMR hebben gemaakt.