Varen of ontwerpen; wat past het beste bij jou?

Desiree Raaijman, Laura Slootweg

Rotterdam

05.09.2017

Twijfel je tussen een studie waarmee je gaat varen of een studie binnen de maritieme techniek? Wij, Young Maritime Representatives Desiree en Laura, doen allebei een studie binnen de maritieme sector. Toch doen wij beiden totaal verschillende dingen. Samen brachten wij een inspirerende dag door aan boord van de Zr. Ms. Karel Doorman en spraken wij over onze ervaringen. Lees onze bevindingen in deze blog. Misschien dat dit jou kan helpen een keuze te maken voor een maritieme opleiding!

 

1. Waarom ben je deze studie gaan doen?

Laura: “Ik ben zelf opgegroeid met zeilen, dus mijn liefde voor bootjes was er al. Daarbij was natuurkunde altijd al een van mijn lievelingsvakken op school, dus toen ben ik naar technische studies gaan kijken. Ik ben op de open dag van TU Delft gevallen voor de studie Maritieme Techniek en ben dat gaan doen. Hier mag ik de hele dag natuurkundesommetjes maken en me druk maken over bijvoorbeeld de constructie, voortstuwing en stabiliteit van schepen.”

Desiree: “Mijn hele jeugd ging ik al bij mijn vader’s werk op bezoek bij de schepen van de Koninklijke Marine, hier ontstond ook mijn eigen liefde voor varen. In tegenstelling tot de meesten binnen de maritieme sector, had ik meer interesse voor economie dan natuurkunde. Ik dacht dat dit mijn kansen in de maritieme sector zou beperken. Niks bleek gelukkig minder waar en momenteel volg ik de ontzettend leuke studie Militaire Bedrijfswetenschappen bij de marine.”

2. Wat vind je het leukst aan je studie?

Laura: “Het aller gaafste vind ik dat ik straks aan het eind van mijn bachelor precies weet hoe een schip in elkaar zit, hoe het beweegt door golven en wat er voor nodig is om het schip stabiel te laten varen en goed te laten functioneren. Met behulp van wiskunde, natuurkunde en onderzoekproeven kan ik straks alles van een schip vertellen.”

Desiree: “Het leukste aan mijn studie vind ik de combinatie van de theorie en praktijk. Acht weken per jaar hebben wij een maritieme periode waarbinnen wij onze opgedane kennis kunnen toepassen, leidinggevende vaardigheden aangeleerd krijgen en vaak ook gaan varen!”

3. Hoeveel tijd ben je kwijt met je studie, en wat voor dingen doe je naast je studie?

Laura: “De 40 uur die staat voor de studie wordt niet iedere week gehaald, maar ik denk dat het een gemiddelde is en dat deze tijd ook wel nodig is om zoveel mogelijk uit je studie te halen. Ikzelf ben vaak aan het eind van een periode wat drukker dan aan het begin, daarom denk ik dat 40 uur een mooi gemiddelde is. Elke dag heeft 3x8uur; 8 uur om te studeren, 8 uur om te slapen en 8 uur om iets voor jezelf te doen. Naast studeren is er dus nog genoeg tijd voor andere dingen. In mijn vrije tijd hou ik ervan om te roeien. Daarnaast heb ik een grote groep vriendinnen die af en toe nog wel wat tijd opeisen. Daarnaast heb ik ook nog een studievereniging waarbij ik actief ben.”

Desiree: “Ik ben niet altijd de volle 40 uur per week bezig met studeren. Aan het begin van de periode zal het er wat onder zitten en voor de tentamens zal het er wat boven zitten. Daarnaast krijgen wij binnen onze opleiding elke week meerdere sportmomenten ingepland en sport ik ook graag nog in mijn vrije tijd. Ook hebben wij vaak leuke activiteiten met het korps adelborsten, zoals korpsdiners, sportwedstrijden en gala’s.”

4. Wat wil je later doen met je studie? Of, wat wil je later worden?

Laura: “Na mijn bachelor wil ik eerst nog een master doen. Ik denk dat ik deze master ook gewoon in Delft ga volgen. Na mijn master heb ik het nog niet helemaal uitgedacht. Ik wil in ieder geval meewerken in het ontwerpen van schepen. Bij dit ontwerpen weet ik nog niet of ik zelf wil bedenken hoe het schip eruit moet zien en hoe het werkt, of dat ik degene ben die bedenkt hoe de constructie van het schip in elkaar zit en hoe het schip stevig en zuinig genoeg is.”

Desiree: “Na mijn opleiding wil ik graag een leidinggevende rol krijgen binnen de logistiek aan boord van een van de schepen van de Koninklijke Marine. Ook lijkt het me leuk om een functie te krijgen binnen de personeelszorg.”

5. Waarom past het varen of ontwerpen juist bij jou?

Laura: “Ikzelf hou zoals eerder al gezegd van natuurkunde en wiskunde. Dit kan je natuurlijk ook aan boord van een schip vinden, maar dat is niet hetzelfde als op papier of een computer. Ik wil dingen uitvinden, bedenken en onderzoeken en daarvoor ben ik nu helemaal op de juiste plaats. Ik leef mijn leven in een stad waarbij ik alle vrijheid heb om zelf te kiezen wat ik wil zijn en wat ik wil worden. Ik kan nog alle kanten op na mijn studie.”

Desiree: “Varen past zo goed bij mij, omdat het me heel gaaf lijkt om meer van de wereld te zien. Ook vind ik het leven aan boord echt ontzettend leuk. Het is een kleine wereld op zich. Aan boord hebben we alles; uiteraard de brug en machinekamers, maar ook een ziekenboeg, een bakker, een kleine winkel, de sportschool en meerdere ontspanningsverblijven met ieder hun eigen bar. Eigenlijk is het net een klein dorp!”

En ben jij er al uit? Wij hopen dat onze antwoorden kunnen helpen met het kiezen van de juiste studie. Of je nu voor varen of ontwerpen kiest, bij allebei de studies zal je heel veel ervaringen opdoen! Vragen zijn altijd welkom, dus contact ons via Facebook of Instagram als je meer wil weten.

Facebook

24 hours ago

Young Maritime Representative

Vandaag zijn we op het Navingo Career Event waar veel verschillende maritieme bedrijven te bezoeken zijn en je de sector kunt beleven. Jullie zijn allemaal van harte welkom om ook naar de beurs te komen! Tot zo! ... See MoreSee Less

Ben jij geïnteresseerd in een maritieme baan en wil je meer weten over de bedrijven die jou een baan kunnen aanbieden? Kom dan donderdag 23 mei naar het Navingo Career Event in de @RDM Onderzeebootloods! Wij geven daar verschillende rondleidingen.
Via deze link vind je info over het event: www.navingocareerevent.com/nl/presentatie-young-maritime-representatives

Ook kan je ons natuurlijk aanspreken als je een nieuwe YMR wilt worden!
Kijk hier voor meer info over YMR zijn: maritimebyholland.nl/aanmelden/
... See MoreSee Less

''Mijn passie ligt bij het vertellen en fotograferen van de maritieme wereld''. 📸 Dat was voor Peter Paul van Voorst dé reden om maritieme jongerenambassadeur te worden.

Het is een perfecte manier om maritieme bedrijven te leren kennen en jouw enthousiasme op jongeren over te brengen. Meer weten? Kijk op: bit.ly/aanmeldenYMR
... See MoreSee Less

Mijn passie ligt bij het vertellen en fotograferen van de maritieme wereld. 📸 Dat was voor Peter Paul van Voorst dé reden om maritieme jongerenambassadeur te worden. 

Het is een perfecte manier om maritieme bedrijven te leren kennen en jouw enthousiasme op jongeren over te brengen. Meer weten? Kijk op: http://bit.ly/aanmeldenYMR

 

Comment on Facebook

Huub Steeghs

Load more